• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 1½ κιλό μοσχάρι βασιλοπούλα ή νουά σπάλας (ολόκληρο κομμάτι)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι μαϊντανό
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • 1/2 φλ. βαλσάμικο ξίδι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 250 γραμ. δαμάσκηνα
  • 250 γραμ. βρασμένα κάστανα
  • 250 ml κόκκινο κρασί (μαυροδάφνη)
  • 250 ml ζωμός κρέατος ή νερό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • Για το σερβίρισμα
  • καρότα γλασέ
  • βρασμένα κάστανα
  • πουρές γλυκοπατάτας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 460 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 20% Υδατ/κες
  • 40% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Μοσχάρι με δαμάσκηνα

Μοσχάρι με δαμάσκηνα

Αν ψάχνετε μία εύκολη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, το μοσχάρι με δαμάσκηνα είναι η καλύτερη ιδέα. Ένα φαγητό που θα ξετρελάνει τους πάντες χάρη στην σάλτσα κρασιού από μαυροδάφνη που περιχύνεται πάνω στο κρέας. Προσθέσετε κάστανα και θα έχετε το πιο γευστικό πιάτο στο τραπέζι σας. Μπορείτε να μαγειρέψετε το μοσχάρι σε χύτρα για πιο γρήγορα αλλά και σε κατσαρόλα ή στη γάστρα.

Για το μοσχάρι με δαμάσκηνα,

επιλέγουμε κομμάτι από μοσχάρι, από τη σπάλα. Ιδανικά θα χρησιμοποιήσουμε βασιλοπούλα ή νουά σπάλας από νεαρό μοσχάρι (μοσχίδα). Αφήνουμε το μοσχάρι για 20′ στο πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Δένουμε πρώτα με σπάγκο ψησίματος το κρέας για να κρατήσει τη φόρμα του.
  • Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Αλείφουμε με τα χέρια, να πάει παντού το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή χύτρα.
  • Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, μέχρι να κάνει κρούστα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 6-8 λεπτά.
  • Όταν ροδίσει το μοσχάρι, το βγάζουμε σε πιατέλα.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα και τα σοτάρουμε για 3-4′ σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ξίδι βαλσάμικο και αφήνουμε 2΄-3΄ να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, στίβουμε το πορτοκάλι και αφήνουμε το κομμάτι πορτοκαλιού μέσα στη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για δύο λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ζωμό και ξαναβάζουμε το κρέας μέσα στη σάλτσα.
  • Σφραγίζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε το τρυφερό μοσχάρι στη χύτρα, σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα.
  • Αφού γίνει το μοσχάρι βραστό στη χύτρα, το βγάζουμε σε πιατέλα και διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό.
  • Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από τη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα στη σάλτσα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά να γλασάρει και να πυκνώσει.
  • Αφαιρούμε το σπάγκο ψησίματος από το κρέας και κόβουμε σε λεπτές φέτες το μοσχάρι. 
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα το μοσχάρι και περιχύνουμε με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα.
  • Το μοσχάρι με δαμάσκηνα, κάστανα και μαυροδάφνη, συνοδεύεται τέλεια με πουρέ και αρακά.

Μυστικό για το μοσχάρι με δαμάσκηνα

  • Μπορούμε αν θέλουμε να δέσουμε τη σάλτσα με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο (σε μέγεθος καρυδιού) και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε 2΄- 3΄ να κρυώσει και να πυκνώσει.
  • Η σάλτσα είναι μικρή σε ποσότητα, αλλά τόσο πλούσια σε γεύση. Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερα υγρά στο φαγητό.
  • Αν δεν έχετε χύτρα, μαγειρέψτε το κανονικά στη κατσαρόλα, αλλά θα χρειαστεί ο διπλάσιος χρόνος. Επίσης, το μοσχάρι με δαμάσκηνα μπορεί να γίνει και στη γάστρα.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Τα δαμάσκηνα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα μας δίνουν βιταμίνες Α, C κι Ε. Το φιλέτο μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς επίσης σίδηρο και πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Το πιπέρι, εκτός της μεγάλης θρεπτικής του αξίας, ενεργοποιεί πεπτικά ένζυμα στο στομάχι, προετοιμάζοντας για το σωστή μεταβολισμού της τροφής που έρχεται. Συνοδέψτε το με λίγο ρύζι ή κουσκούς κι έχετε μια εξαιρετική επιλογή.»

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Δείτε επίσης στα μυστικά μου, πώς θα μαγειρέψετε σωστά το κάθε κομμάτι του μοσχαριού.

Ψάχνετε περισσότερες συνταγές για το γιορτινό σας τραπέζι; Βρείτε τες όλες εδώ!

Αν σας άρεσε αυτή γιορτινή συνταγή για μοσχάρι με δαμάσκηνα, δείτε και την παρακάτω από την Αργυρώ

Βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Τα δαμάσκηνα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα μας δίνουν βιταμίνες Α, C κι Ε. Το φιλέτο μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς επίσης σίδηρο και πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Το πιπέρι, εκτός της μεγάλης θρεπτικής του αξίας, ενεργοποιεί πεπτικά ένζυμα στο στομάχι, προετοιμάζοντας για το σωστή μεταβολισμού της τροφής που έρχεται. Συνοδέψτε το με λίγο ρύζι ή κουσκούς κι έχετε μια εξαιρετική επιλογή.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται