Εκτέλεση
Για το μοσχάρι με δαμάσκηνα, δένουμε πρώτα με σπάγκο ψησίματος το κρέας για να κρατήσει τη φόρμα του. Το αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε το ξίδι βαλσαμικό και αφήνουμε 2΄-3΄ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού.
Όλα μαζί τα υλικά, και τα υγρά του τηγανιού, τα μεταφέρουμε σε ταψάκι. Ψήνουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα και 30΄ έως 1 ώρα και 45΄. Κάθε 15΄ γυρίζουμε το κρέας στο φούρνο. Αφού ψηθεί, το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό και να ανακτήσει τα υγρά του. Αφαιρούμε τα λαχανικά. Ξεκουράζουμε το κρέας για 15΄.
Για τα καρότα γλασέ
Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ. Δίνουμε οβάλ σχήμα στις άκρες τους. Έτσι, στο τέλος, θα μοιάζουν σαν πολλά μικρά καρότα.
Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Κόβουμε μία λαδόκολλα ίση με τη διάμετρο της κατσαρόλας. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Καλύπτουμε με τη λαδόκολλα τα καρότα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα ή η σάλτσα που θα μείνει να είναι πυκνή σαν γλάσο.
Για τα δαμάσκηνα
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με το κρασί και το ξίδι βαλσαμικό. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις το κρασί έρθει σε σημείο βρασμού, τα αποσύρουμε. Τα αφήνουμε μέσα στο ζεστό κρασί μέχρι να γαρνίρουμε. Αφού ψηθεί το κρέας, το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από το ταψί και σιγοβράζουμε σε κατσαρολάκι τη σάλτσα για λίγα λεπτά, να γλασάρει.
Μπορούμε αν θέλουμε να τη δέσουμε και με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο (σε μέγεθος καρυδιού) και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε 2΄- 3΄ να κρυώσει και να πυκνώσει.
Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το κρασί. Κόβουμε το νουά σε λεπτές φέτες. Γαρνίρουμε με τα καρότα γλασέ και τα δαμάσκηνα. Περιχύνουμε το κρέας με λίγη σάλτσα ψητού. Δεν βγαίνει μεγάλη ποσότητα σάλτσας. Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή κολοκύθας και αρακά.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Τα δαμάσκηνα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα μας δίνουν βιταμίνες Α, C κι Ε. Το φιλέτο μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς επίσης σίδηρο και πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Το πιπέρι, εκτός της μεγάλης θρεπτικής του αξίας, ενεργοποιεί πεπτικά ένζυμα στο στομάχι, προετοιμάζοντας για το σωστή μεταβολισμού της τροφής που έρχεται. Συνοδέψτε το με λίγο ρύζι ή κουσκούς κι έχετε μια εξαιρετική επιλογή.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Δείτε επίσης στα μυστικά μου, πώς θα μαγειρέψετε σωστά το κάθε κομμάτι του μοσχαριού.
Ψάχνετε περισσότερες συνταγές για το γιορτινό σας τραπέζι; Βρείτε τες όλες εδώ!