Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΕΞΟΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΕΞΟΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σ’ ένα μπολ φτιάχνουμε το μείγμα βοτάνων ενώνοντας όλα τα υλικά. Θα χρησιμοποιήσουμε το μισό μείγμα μέσα στο κρέας και το υπόλοιπο στο τελείωμα της συνταγής.
- Με μυτερό και μακρύ μαχαίρι κάνουμε 10 βαθιές χαρακιές στο κρέας και τις γεμίζουμε με λίγο μείγμα βοτάνων, μπήγοντάς το με το δάχτυλό μας.
- Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές το κρέας μέχρι να κάνει κρούστα, περίπου 5΄ από κάθε πλευρά.
- Όταν ροδίσει το βγάζουμε σε πιατέλα, το αλατίζουμε και το σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό.
- Από την κατσαρόλα αφαιρούμε με κουτάλι το περισσότερο λίπος και κρατάμε 2 κ.σ.
- Σ’ αυτό σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τα μανιτάρια και το δεντρολίβανο.
- Αφήνουμε να γυαλίσουν ελαφρά περίπου 5΄, προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα βοτάνων και τον πελτέ ντομάτας.
- Σβήνουμε με το 1/2 φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό. Έτσι συμπυκνώνουμε και κρατάμε όλα τ’ αρώματα κρασιού, λαχανικών και βοτάνων.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κρασί και 1 φλιτζάνι ζωμό.
- Αφήνουμε να βράσει 5΄ μέχρι να μείνει το μισό υγρό.
- Τοποθετούμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι κρασί και 1 φλιτζάνι ζωμό.
- Κόβουμε στα δύο τις ντομάτες, τις σφίγγουμε να φύγουν υγρά και σπόροι και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
- Σιγοβράζουμε περίπου για 2 ώρες, γυρίζοντας το κιλότο κάθε μισή ώρα για να μη στεγνώσει.
- Κόβουμε σε φέτες το κρέας σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν φαίνεται αραιή, τη βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει.