Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΣΙΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΜΕ ΜΠΙΡΑ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΣΙΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΜΕ ΜΠΙΡΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας γύρω γύρω.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις.
- Θα χρησιμοποιήσουμε γάστρα που να μπαίνει στο μάτι της κουζίνας ή κατσαρόλα (χωρίς πλαστικά χερούλια) που να σκεπάζεται και να μπαίνει στο φούρνο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη γάστρα ή την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε μέσα ολόκληρο το κρέας.
- Αφήνουμε να ροδίσει καλά η μία πλευρά περίπου 7΄-8΄.
- Όταν θα ξεκολλάει αυτή η πλευρά, χωρίς δυσκολία, τότε με λαβίδα ή δύο κουτάλες το γυρίζουμε να ροδίσει κι απ’ τις άλλες πλευρές.
- Αφήνουμε το κρέας σκεπασμένο σε πιατέλα.
- Ρίχνουμε στη γάστρα τα καρότα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντάς τα περίπου 5΄, μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντάς τον με σπάτουλα στη βάση της γάστρας, το θυμάρι, και σβήνουμε με την μπίρα ρίχνοντάς τη σιγά σιγά.
- Αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας καθώς και όσα υγρά έχει αποβάλει στην πιατέλα.
- Σκεπάζουμε το φαγητό και το βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε για 2,5ώρες.
- Το κρέας είναι ψημένο όταν μ’ ένα πιρούνι τραβήξουμε 1 κομμάτι και χωρίζεται από το υπόλοιπο χωρίς δυσκολία.
- Το μεταφέρουμε στο σκεύος που θα το σερβίρουμε στο τραπέζι (πυρίμαχο ή βαθιά πιατέλα) και το αφήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 15΄ ν’ ανακτήσει τα υγρά του.
- Για να πυκνώσουμε περισσότερο τη σάλτσα, την αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 7΄-8΄ μέχρι χοντρές φουσκάλες σαν σιρόπι να δημιουργούνται στην επιφάνειά της.
- Κόβουμε σε φέτες το ψητό και περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα. Σερβίρουμε με πατάτες.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
- Χωρίς να ξεφλουδίσουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε περίπου 1 ώρα.
- Τρυπάμε μ’ ένα πιρούνι για να σιγουρευτούμε ότι έχουν μαλακώσει.
- Τις ξεφλουδίζουμε, τις σπάμε με πιρούνι και τις περιχύνουμε με σάλτσα ψητού αφήνοντας λίγη σάλτσα για τις μερίδες που θα σερβίρουμε.
Tips
- Προσοχή: Δεν το γυρίζουμε συνέχεια.