"
Όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, δοκιμάζουν αυτό το φαγητό και το αγαπούν. Αν θέλετε μια πιο υγιεινή εκδοχή του μασακά, μπορείτε να τον φτιάξετε και χωρίς...

Όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, δοκιμάζουν αυτό το φαγητό και το αγαπούν.

Αν θέλετε μια πιο υγιεινή εκδοχή του μασακά, μπορείτε να τον φτιάξετε και χωρίς τηγάνι.

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εύκολες συνταγές, αλλά αναμφισβήτητα είναι από τις πιο νόστιμες και λαχταριστές!

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το μουσακά

  • 5 φλάσκες μελιτζάνες
  • 4 κολοκύθια
  • 4 πατάτες μεγάλες
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την εύκολη μπεσαμέλ

  • 1 1/2 lt γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 2 - 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ο Μουσακάς, είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, με πολλές ή λίγες θερμίδες, μια συνταγή που μυρίζει Ελλάδα. Γνήσια, παραδοσιακή συνταγή από την Αργυρώ με σπιτική μπεσαμέλ που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Οι στρώσεις από υλικά είναι αυτό που τον κάνει τόσο λαχταριστό και γευστικό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το εθνικό μας φαγητό. Όλοι μιλάνε για τον μουσακά και όποιος έρχεται στην Ελλάδα θα τον δοκιμάσει σίγουρα.

    Για τη σάλτσα κιμά

    Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

    Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι για το φαγητό μας και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτές.

    Σβήνουμε με το κονιάκ.

    Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.

    Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.

    Αφού γίνει ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

    Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.

    Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

    Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.

    Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

    Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.

    Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μην ξεραθούν.

    Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

    Διαφήμιση

    Για την μπεσαμέλ

    Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.

    Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.

    Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Αφήνουμε την κρέμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.

    Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.

    Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.

    Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

    Διαφήμιση

    Στήσιμο του μουσακά

    Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.

    Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.

    Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.

    Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.

    Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.

    Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

    Διαφήμιση

    Ψήσιμο του μουσακά

    Ψήνουμε στους 180 με 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.

    Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

    Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

    Από το ταψί αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.

    μουσακάσ τησ γιαγιάσ

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×