Ο μουσακάς, είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Στρώσεις λαχανικών, πλούσια σάλτσα κιμά και αέρινη κρέμα μπεσαμέλ....

Ο μουσακάς, είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Στρώσεις λαχανικών, πλούσια σάλτσα κιμά και αέρινη κρέμα μπεσαμέλ. Φτιάξε αυτό το μουσακά, είναι συγκλονιστικός!

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
6542

Για το μουσακά

  • 5 φλάσκες μελιτζάνες
  • 4 κολοκύθια
  • 4 πατάτες μεγάλες
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την εύκολη μπεσαμέλ

  • 1 1/2 lt γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 2 - 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Παρόλο που δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την προέλευση του μουσακά, μοιάζει ότι αυτό το υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό έχει κατοχυρωθεί στη γαστρονομική συνείδηση της οικουμένης σαν ένα πιάτο ελληνικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός ότι, αν υπάρχει ένα μαγειρευτό που όλοι οι τουρίστες σπεύδουν να γευτούν στις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα, αυτό είναι ο μουσακάς. Η δοκιμή, βέβαια, συχνά τους απογοητεύει. Δεν υπάρχει τουριστικό εστιατόριο που  να μη περιλαμβάνει στο μενού «Greek Moussaka». Ωστόσο, ο μουσακάς είναι ένα «μπελαλίδικο» φαγητό και η προετοιμασία του προϋποθέτει υλικά καλής ποιότητας και αρκετό χρόνο. Επίσης, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται φρέσκος και όχι ξαναζεσταμένος, όπως συχνά συμβαίνει στις τουριστικές ταβέρνες. Αν, όμως, «πετύχει», ο μουσακάς είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, που συνδυάζει ιδανικά τη γλύκα της τηγανιτής μελιτζάνας και της πατάτας, τον σιρομαγειρεμένο μέσα σε σάλτσα ντομάτας μοσχαρίσιο κιμά και την αφράτη και αρωματική σάλτσα μπεσαμέλ. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι ο μουσακάς είναι ένα φαγητό πολύ πλούσιο σε θερμίδες, κυρίως λόγω του τηγανίσματος και της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Γι΄αυτό όλο και περισσότεροι επιλέγουν, αντί να τηγανίσουν τις μελιτζάνες και τις πατάτες, να τις ψήνουν στο φούρνο, αφού τις κόψουν σε λεπτές φέτες και τις ραντίσουν με ελάχιστο ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς το ίδιο όπως με τον μουσακά με τις ξεροτηγανισμένες μελιτζάνες και τις πατάτες, όμως με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να τον απολαμβάνουμε συχνότερα και χωρίς διατροφικές ενοχές.

    Για τη σάλτσα κιμά

    Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

    Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτές.

    Σβήνουμε με το κονιάκ.

    Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.

    Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.

    Αφού γίνει ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

    Για τα λαχανικά

    Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

    Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.

    Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

    Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.

    Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μην ξεραθούν.

    Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

    Διαφήμιση

    Για την μπεσαμέλ

    Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.

    Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.

    Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Αφήνουμε την κρέμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.

    Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.

    Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.

    Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

    Στήσιμο του μουσακά

    Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.

    Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.

    Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.

    Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.

    Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.

    Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

    Διαφήμιση

    Ψήσιμο του μουσακά

    Ψήνουμε στους 180ºC με 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.

    Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

    Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

    Από το ταψί αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.

    Ο μουσακάς είναι μια μοναδική συνταγή για κάθε περίσταση. Διαβάστε και το μυστικό μου για κάθε σας απορία!

     

    Βίντεο

    Εσύ ποιον άλλο μουσακά θα ήθελες να δοκιμάσεις;

    Κάτι μαγειρεύεται