Για τη σάλτσα κιμά
Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτές.
Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
Αφού γίνει ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
Για τα λαχανικά
Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μην ξεραθούν.
Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε την κρέμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Στήσιμο του μουσακά
Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.
Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.
Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.
Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
Ψήσιμο του μουσακά
Ψήνουμε στους 180ºC με 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
Από το ταψί αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.
Ο μουσακάς είναι μια μοναδική συνταγή για κάθε περίσταση. Διαβάστε και το μυστικό μου για κάθε σας απορία!