• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
126

Για τις μελιτζάνες στο φούρνο

  • 2 τεμάχιο/ια μελιτζάνες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. θυμάρι
  • λιγη ρίγανη
  • Αλάτι
  • Για τη σάλτσα
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Αλάτι
  • 1 τεμάχιο/ια ρόδι, προαιρετικά
  • λιγο μαιντανό ψιλοκομμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 320 Θερμίδες
    (kcal)
  • 65% Λιπαρά
  • 25% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μικρό ταψί.

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος  στα δυο.

Με τη μύτη του μαχαιριού χαράζουμε ελαφρά την κομμένη επιφάνεια της  σε ρόμβους σταυρωτά.

Τις ακουμπάμε στο ταψί και αλείφουμε με πινέλο  ελαιόλαδο στην κομμένη σάρκα τους.

Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι και ρίγανη.

Τις ψήνουμε  στο φούρνο για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη σάλτσα

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το λάδι και το αλάτι με ένα κουτάλι.

Ισομοιράζουμε τη σάλτσα  και γαρνίρουμε με ρόδι και μαϊντανό.

Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο πριν σερβίρετε.

Μυστικά

Μπορούν να ψηθούν και σε ανοιχτή φωτιά σε σχάρα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσει η επιφάνεια τους. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για το κάπνισμα και το ψήσιμο της μελιτζάνας.

Επίσης, μπορείτε να τις ψήσετε σε σχαροτήγανο μέχρι να μαλακώσουν.

Σερβίρονται και κρύες σαν ελαφρύ γεύμα.

Οι ψητές μελιτζάνες μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Πρέπει να είναι καλά σφραγισμένες για να μην τις κάψει η ψύξη. Αφού ξεπαγώσουν, είναι σαν να τις ψήσατε πριν από λίγο.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ο ορισμός του μεσογειακού πιάτου. Μην ανησυχείτε για την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθώς αυτά προέρχονται από το ελαιόλαδο, δηλαδή αποτελούν σύμμαχο για την υγεία μας. Επίσης, προσλαμβάνουμε ικανοποιητική ποσότητα της βιταμίνης Ε, ενώ οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου (ελευρωπαίνη, υδροξυτυρουσόλη) παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτικη δράση, συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Προσθέστε και τις βιταμίνες Κ, C, φυλλικού οξέος, καθώς και τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας και θα καταλάβετε ότι έχουμε ένα μεσογειακό θησαυρό στο τραπέζι μας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται