Για τα μουστοκούλουρα
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο 180 ºC στον αέρα.
Βάζουμε μια λαδόκολλα πάνω στην λαμαρίνα του φούρνου.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τον μούστο, την σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο το αλάτι και το μέλι.
Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι κουταλιά – κουταλιά ενώ δουλεύουμε με το χέρι την ζύμη για τα μουστοκούλουρα.
Αναλόγως το αλεύρι που χρησιμοποιείτε μπορεί να χρειαστούν από 470-500 γρ. αλεύρι.
Θέλουμε στο τέλος να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια αλλά να μπορεί να πλάθεται και να παίρνει οποίο σχήμα εσείς επιθυμείτε.
Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα της γιαγιάς σαν κουλουράκια σε ότι σχήμα επιθυμούμε και τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα.
Αφήνουμε ανάμεσα τους κενό 2-3 εκ. διότι φουσκώνουν αρκετά.
Ευχαριστούμε πολύ την Φρόσω Πλώτα που μας έδωσε την συνταγή της γιαγιάς της Ευφροσύνης Δρυμούση.
Άλλωστε, από γενιά σε γενιά διατηρούνται οι παραδοσιακές συνταγές που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Έτσι και με τα μουστοκούλουρα της γιαγιάς!
Για το ψήσιμο
Βάζουμε κατευθείαν το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει το σπίτι και να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Μόλις βγάλουμε τα μουστοκούλουρα από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!
Μυστικό
Αν δεν έχετε μούστο στην κατάψυξη θα βρείτε παντού πετιμέζι. Σε αυτή την περίπτωση θα αραιώσετε το πετιμέζι με νερό σε αναλογία 1:1.
Επειδή το πετιμέζι είναι γλυκό μπορείς να μειώσεις τη ζάχαρη στο μισό ή να την παραλείψεις τελείως.
Έτσι, με την ίδια συνταγή θα φτιάξετε μουστοκούλουρα με πετιμέζι.