Εκτέλεση
Για τα υγιεινά και αφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας με βρώμη, ζεσταίνουμε πρώτα το λάδι σε χαμηλή φωτιά, αφήνουμε το κρεμμύδι για 6-7′, ανακατεύοντας να γλυκάνει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε τη βρώμη ή τα ψίχουλα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μουλιάζουμε ανακατεύοντας με το πιρούνι.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά καθώς και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε τον κιμά και πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια γαλοπούλας.
Το μείγμα για το μπιφτέκι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό, ούτε πολύ αραιό. Γι’ αυτό, αν έχει παραπάνω υγρασία ο κιμάς, το μαζεύουμε πασπαλίζοντας φρυγανιά. Αν είναι σφιχτός τρίβουμε λίγη επιπλέον ντομάτα.
Σε ελαφρά λαδωμένο σκεύος, τηγάνι ή γκριλιέρα ψήνουμε τα μπιφτέκια για 3-4΄από την κάθε πλευρά.
Μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν και σκληραίνουν. Όταν ζουλάτε το μπιφτέκι και βγαίνει διάφανο υγρό, είναι έτοιμα.
Συνοδεύουμε με σαλάτα κινόα, ψητά λαχανικά, πατάτες και ό,τι άλλο μας αρέσει. Εναλλακτικά, σερβίρουμε το μπιφτέκι γαλοπούλας σε ένα ελαφρύ σάντουιτς με κυπριακή πίτα. Δείτε τη συνταγή μου για να φτιάξετε εύκολα σπιτικές κυπριακές πίτες χωρίς συντηρητικά εδώ.
Κόβουμε μια λεπτή άκρη στην κάθε πίτα, ώστε να ανοίξει σε θήκη.
Ζεσταίνουμε για λίγο τις πίτες σε φρυγανιέρα ή στο φούρνο. Όταν ζεσταθούν, φουσκώνουν κι ανοίγουν.
Τις γεμίζουμε με το μπιφτέκι γαλοπούλας και ό,τι λαχανικά μας αρέσουν, ντομάτα, μαρούλι ή κρεμμύδι.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Μια συνταγή ιδανική για δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Η γαλοπούλα είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες όμως είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η βρώμη θεωρείται πως έχει μοναδική θρεπτική αξία. Περιέχει πληθώρα φυτικών ινών, εκ των ο ποίων οι β-γλυκάνες μειώνουν τη «κακή» (LDL) χοληστερόλη προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις. Εκτός από πίτες θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με κινόα ή πλιγούρι, ώστε να έχετε ένα απόλυτα ισορροπημένο πιάτο.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για δίαιτα; Ρίξτε μια ματιά εδώ!