• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
80

Για τα μπιφτέκια γαλοπούλας

  • 1 φλ. νιφάδες βρώμης ή ψίχουλα ψωμιού
  • 600 γρ. κιμά γαλοπούλας (ή κοτόπουλου)
  • 1 μέτρια ντομάτα (τριμμένη)
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 λιαστές ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1/2 φλ. τρίμματα φέτας (ή κατσικίσιου τυριού)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 4 πίτες κυπριακές για σουβλάκι
  • Μαρούλι
  • Ντομάτα
  • Κρεμμύδι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 310 Θερμίδες
    (kcal)
  • 25% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 40% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τα μπιφτέκια γαλοπούλας

Ζεσταίνουμε πρώτα το λάδι σε χαμηλή φωτιά, αφήνουμε το κρεμμύδι για 6 με 7 λεπτά, ανακατεύοντας να γλυκάνει. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε τη βρώμη ή τα ψίχουλα σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε τη ντομάτα και τα μουλιάζουμε ανακατεύοντας με το πιρούνι.

Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά καθώς και το αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε τον κιμά και πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια γαλοπούλας.

Το μείγμα  δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό, ούτε πολύ αραιό.

Γι’ αυτό, αν έχει παραπάνω υγρασία ο κιμάς, το μαζεύουμε πασπαλίζοντας φρυγανιά.

Αν είναι σφιχτός τρίβουμε λίγη επιπλέον ντομάτα.

Σε ελαφρά λαδωμένο σκεύος, αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα τα ψήνουμε  για 3 με 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν και σκληραίνουν.

Όταν το ζουλάτε και βγαίνει διάφανο υγρό, είναι έτοιμα.

Για το σερβίρισμα

Συνοδεύουμε με σαλάτα κινόα, ψητά λαχανικά, πατάτες και ό,τι άλλο μας αρέσει.

Εναλλακτικά, σερβίρουμε το μπιφτέκι γαλοπούλας σε ένα ελαφρύ σάντουιτς.

Κόβουμε μια λεπτή άκρη στην κάθε πίτα, ώστε να ανοίξει σε θήκη.

Ζεσταίνουμε για λίγο τις πίτες σε φρυγανιέρα ή στο φούρνο.

Όταν ζεσταθούν, φουσκώνουν κι ανοίγουν.

Τις γεμίζουμε με το μπιφτέκι γαλοπούλας και ό,τι λαχανικά μας αρέσουν, ντομάτα, μαρούλι ή κρεμμύδι.

Οδηγός Μαγειρικής

Μυστικά για: Φαγητά με κρέας
Σπιτικη κουζινα
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Μια συνταγή ιδανική για δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Η γαλοπούλα είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες όμως είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η βρώμη θεωρείται πως έχει μοναδική θρεπτική αξία. Περιέχει πληθώρα φυτικών ινών, εκ των ο ποίων οι β-γλυκάνες μειώνουν τη «κακή» (LDL) χοληστερόλη προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις. Εκτός από πίτες θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με κινόα ή πλιγούρι, ώστε να έχετε ένα απόλυτα ισορροπημένο πιάτο.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται