Για τα γεμιστά μπιφτέκια
Βάζουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια σε ένα μπολ.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά.
Αν χρειάζεται λίγη επιπλέον βρώμη ή ψίχουλα ώστε να πλάθεται το μείγμα προσθέστε κατά βούληση.
Προαιρετικά, αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το μείγμα του κιμά για μπιφτέκια, το λιγότερο για 30 λεπτά.
Παίρνουμε 150 γρ. κιμά και πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό. Κάνουμε λακκούβα και γεμίζουμε με τυρί που λιώνει.
Κλείνουμε τις ενώσεις και πατάμε τα μπιφτέκια στις παλάμες να γίνουν πλακέ.
Πλάθουμε όλα τα γεμιστά μπιφτέκια.
Για την σάλτσα
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μπιφτέκια στο λάδι.
Ροδίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Όταν τα μπιφτέκια κάνουν ωραία κρούστα στύβουμε το λεμόνι, προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι τη μέση των μπιφτεκιών.
Τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι.
Βάζουμε το καπάκι στο σκεύος και σκεπάζουμε τα γεμιστά μπιφτέκια.
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
Ξεσκεπάζουμε τα μπιφτέκια, δοκιμάζουμε τη σάλτσα αν χρειάζεται λίγο αλάτι επιπλέον και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια.
Σβήνουμε τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα από τις λαβές.
Η σάλτσα τώρα έχει γίνει πηκτή, δεμένη και πλούσια.
Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά.
Σερβίρουμε τα γεμιστά μπιφτέκια αμέσως με τη γαρνιτούρα τους.
Για τον χωριάτικο πουρέ
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
Καλύπτουμε τις πατάτες με νερό να τις σκεπάζει.
Προσθέτουμε αλάτι.
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 20 λεπτά.
Στραγγίζουμε τις πατάτες από το νερό.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και απλά τις λιώνουμε με πιρούνι ή τις διατηρούμε σε χοντρά κομμάτια.
Ραντίζουμε τις πατάτες με λίγες σταγόνες ξίδι, πασπαλίζουμε με λίγη αποξηραμένη ρίγανη ή σχοινόπρασο.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τον χωριάτικο πουρέ σε πιατέλα και γύρω γύρω βάζουμε τα γεμιστά μπιφτέκια με τυρί.
Περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα τους.
Τα μπιφτέκια βγαίνουν 10 μεγάλα κομμάτια και γι’ αυτό το λόγο τα μαγειρεύουμε σε 2 δόσεις σε μεγάλο σκεύος.