• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
204
  • 1 kg μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 μικρή ντομάτα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 3/4 φλ. ψωμι
  • 1 πρέζα/ες αποξηραμένο δυόσμο
  • 150 γρ. γραβιέρα

Για τη γεμιση

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • ζωμό
  • Πιπέρι
  • 10 γρ. βούτυρο
  • Λίγο μαϊντανό

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τα μπιφτέκια βγαίνουν 10 μεγάλα κομμάτια και γι’ αυτό το λόγο τα μαγειρεύουμε σε 2 δόσεις σε μεγάλο σκεύος.

    Για το κιμα

    Βάζουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ.

    Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά.

    Αν χρειάζεται λίγη επιπλέον ψωμι- ψίχουλα ώστε να πλάθεται το μείγμα προσθέστε κατά βούληση.

    Προαιρετικά, αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το μείγμα του κιμά , το λιγότερο για 30 λεπτά.

    Παίρνουμε 150 γρ. περιπου κιμά και πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό.

    Κάνουμε λακκούβα και γεμίζουμε με τυρί που λιώνει.

    Κλείνουμε τις ενώσεις και πατάμε με  τις παλάμες να γίνουν πλακέ.

    Θα γινουν 10 μεγαλα κομματια  γεμιστα με τυρι που  θα δωσει εξτρα γευση.

    Στο τηγανι

    Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο  τηγάνι.

    Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο.

    Ροδίζουμε για 2-3 λεπτά το καθε κομματι από κάθε πλευρά.

    Όταν  κάνουν ωραία κρούστα στύβουμε το λεμόνι, προσθέτουμε ζεστό νερό  ή ζωμό μέχρι τη μέση τους.

    Τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι.

    Βάζουμε το καπάκι στο τηγανι και σκεπάζουμε.

    Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.

    Ξεσκεπάζουμε το τηγανι , δοκιμάζουμε τη σάλτσα αν χρειάζεται λίγο αλάτι επιπλέον και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια.

    Σβήνουμε τη φωτιά .

    Η σάλτσα τώρα έχει γίνει πηκτή, δεμένη και πλούσια.

    Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά.

    Βγαίνουν 10 μεγάλα κομμάτια.

    Γι’ αυτό το λόγο τα μαγειρεύουμε σε 2 δόσεις σε μεγάλο τηγανι.

     

    Βίντεο

    Κάτι μαγειρεύεται