Οι πιο κοντινοί πρόγονοι των μπισκότων που θυμίζουν αυτά που γευόμαστε σήμερα έκαναν την εμφάνισή τους από τον 14ο αιώνα και μετά στην ανατολική...

 

Οι πιο κοντινοί πρόγονοι των μπισκότων που θυμίζουν αυτά που γευόμαστε σήμερα έκαναν την εμφάνισή τους από τον 14ο αιώνα και μετά στην ανατολική Ευρώπη. Κατά την Αναγέννηση τα βιβλία μαγειρικής είναι πλούσια σε συνταγές από μπισκότα και μέχρι τον 17ο αιώνα τα μπισκότα υπήρχαν σχεδον παντού! Τότε φτάσανε και στην Αμερική όπου πήραν το όνομα cookies. Και ενώ τα πρώτα μπισκότα ήταν απλοϊκά, πολλές γευστικές παραλλαγές προστέθηκαν στα μπισκότα με το χρόνο και όσο η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική εξελίσσονταν. Οι ζαχαροπλάστες αρχικά αφράτεψαν τη ζύμη και την εμπλούτισαν με αυγά, βούτυρο και κρέμα, πρόσθεσαν φρούτα, μέλι και στο τέλος του μεσαίωνα ζαχαρη.

Πλέον τα μπισκότα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας και είτε γλυκά είτε αλμυρά αποτελούν το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Η ποικιλία τους είναι τεράστια και συνεχίζει και μεγαλώνει καθώς προσθέτονται ολοένα καινούριες συνταγές για να καλύψουν κάθε ανάγκη ή προσδοκία. Έτσι εκτός από τις κλασικές και χιλιοπαιγμένες συνταγές για μπισκότα με φυστικοβούτυρο, σοκολάτα, τζίντζερ ή κανέλα, πολλές νέες παραλλαγές έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η τάση είναι προς τις πιο υγιεινές συνταγές καθώς πολύς κόσμος έχει αρχίσει να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή του και αναζητά ελαφριές αλλά νόστιμες λύσεις. Έτσι συνταγές για μπισκότα διαίτης γίνανε τρεντ, με την προσθήκη νεόφερτων υλικών στον κόσμο των μπισκότων αλλά και με την αφαίρεση άλλων παραδοσιακών. Όπως τα μπισκότα χωρίς ζάχαρη. Το κοινό αλεύρι σταριού έδωσε χώρο στη βρώμη για δημιουργία μπισκότων χωρίς γλουτένη αλλά και σε άλλα άλευρα όπως αμυγδάλου ή καρύδας. Η ζάχαρη αντικαταστάθηκε με άλλα γλυκαντικά με λιγότερες θερμίδες αλλά και από διάφορα σιρόπια όπως αγαύης, σφενδάμου αλλά και το μέλι. Παραδοσιακά και ξεχασμένα υλικά ήρθαν πάλι στο προσκήνιο αφού αναγνωρίστηκε η διατροφική τους υπεροχή. Φτιάχτηκαν από την αρχή με βάση παλιές ξεχασμένες συνταγές μπισκότα με ταχίνι και μπήκε γερά στο παιχνίδι φέρνοντας μοναδικά γευστικά αποτελέσματα. Το σίγουρο είναι ότι πλέον όλοι μπορούν να βρουν μπισκότα που ανταποκρίνονται στα γούστα τους αλλά και στις διατροφικές τους ιδιαιτερότητες.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
41
  • 250 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
  • 125 γραμμ. ζάχαρη
  • 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γραμμ. κακάο
  • 100 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μπισκότα βουτύρου με σοκολάτα

    Ξεκινάμε χτυπώντας στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να κρεμώσει καλά, περίπου για 8′.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο.

    Τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και με χαμηλή ταχύτητα φροντίζουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.

    Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 24×24 εκ., αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά, πιέζοντάς το στο ταψάκι. Τρυπάμε ολόγυρα τη ζύμη με πιρούνι.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC, στις αντιστάσεις, για περίπου 45΄, μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα.

    Όσο είναι ακόμη ζεστό το μπισκότο, το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.

    Το αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ταψάκι, αλλιώς θρυμματίζεται.

    Αφού κρυώσουν τα μπισκότα, βουτάμε ένα ένα (το μισό μπισκότο) στη λιωμένη σοκολάτα. Δείτε εδώ πώς να λιώσετε σωστά την κουβερτούρα.

    Το ακουμπάμε σε σχάρα ή σε λαδόκολλα, να σφίξει η σοκολάτα.

    Τα μπισκότα βουτύρου έχουν πολλά μυστικά, αλλά και παραλλαγές. Διαβάστε τα όλα στη βασική συνταγή που θα βρείτε εδώ.

    Σας αρέσει να φτιάχνετε μπισκότα; Δείτε εδώ όλες τις υπέροχες συνταγές που συγκέντρωσα μόνο για εσάς.

    Αν σας άρεσαν τα μπισκότα βουτύρου με σοκολάτα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή:

    Βίντεο

    Ποιά άλλα μπισκότα θα φτιάξεις;

    Κάτι μαγειρεύεται