Εύκολη συνταγή για μπισκότα κρακελέ η ραγισμένα μπισκότα σοκολάτας. Είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά στην καρδιά τους. Για τα κρακελέ μπισκότα...

Εύκολη συνταγή για μπισκότα κρακελέ η ραγισμένα μπισκότα σοκολάτας. Είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά στην καρδιά τους.

Για τα κρακελέ μπισκότα σοκολάτας τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη με το σύρμα χειρός μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια κι ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι κι απαλά με σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα μέχρι να χαθεί το αλεύρι. Σκεπάζουμε την κολλώδη ζύμη με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει τελείως και να σφίξει περίπου για 1 ώρα. Μπορείτε να την αφήσετε και μια νύχτα. Όταν σφίξει η ζύμη πλάθουμε τα κρακελέ μπισκότα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º στον αέρα. Στρώνουμε 2 ταψια με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος Παίρνουμε μείγμα περίπου 1-1/2 κσ (γύρω στα 35 -40 γραµ) και πλάθουμε σφαιρικά τα μπισκότα και τα πατάμε ελαφρά στο κέντρο ώστε να έχουν επιφάνεια 3 εκατοστά. Ακουμπάμε τα μπισκότα κρακελέ μέσα στην άχνη ζάχαρη και τα ντύνουμε γύρω γύρω.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 14 λεπτά
206

Για τα μπισκότα κρακελέ σοκολάτας

  • 80 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 150 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή μια βανίλια
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 60 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κοφτό baking powder
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • Για το τελείωμα
  • Ζάχαρη άχνη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι τα αφήνουμε στην άκρη.

    Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη με το σύρμα χειρός μέχρι να ενωθούν.

    Προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια κι ανακατεύουμε με το σύρμα.

    Προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

    Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι κι απαλά με σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα μέχρι να χαθεί το αλεύρι.

    Σκεπάζουμε την κολλώδη ζύμη με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει τελείως και να σφίξει περίπου για 1 ώρα.

    Μπορείτε να την αφήσετε και μια νύχτα.

    Όταν σφίξει η ζύμη πλάθουμε τα κρακελέ μπισκότα.

    Για το ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º στον αέρα.

    Στρώνουμε 2 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

    Παίρνουμε μείγμα περίπου 1-1/2 κσ (γύρω στα 35 -40 γραµ) και πλάθουμε σφαιρικά τα μπισκότα και τα πατάμε ελαφρά στο κέντρο ώστε να έχουν επιφάνεια 3 εκατοστά.

    Ακουμπάμε τα μπισκότα κρακελέ μέσα στην άχνη ζάχαρη και τα ντύνουμε γύρω γύρω.

    Τα ακουμπάμε στις λαμαρίνες.

    Αφήνουμε κενό 3-4 εκατοστά ανάμεσα στα μπισκότα.

    Ψήνουμε τα κρακελέ μπισκότα για 13-15’ μέχρι να σταθεροποιηθούν στα πλάγια και στο κέντρο να είναι ελαφρώς μαλακά.

    Τα μπισκότα όταν ψήνονται φουσκώνουν και σκάνε ολόγυρα και γίνονται κρακελέ.

    Τα αφήνουμε να σταθούν και να σταθεροποιηθούν στο ταψί για 10’ και μετά τα βάζουμε προσεκτικά σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

    Διατηρούνται σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς σε θερμοκρασία δωματίου για εβδομάδες.

    Μυστικά

    Ψημένα μπισκότα στην κατάψυξη.

    Μπορείτε να καταψύξετε τα ψημένα κρακελέ μπισκότα για πολλούς μήνες στην κατάψυξη.

    Μπισκότα κρακελέ στην κατάψυξη.

    Μπορείτε να καταψύξετε τα ωμά μπισκότα αφού τα πλάσετε και πριν τα βουτήξετε στην ζάχαρη.

    Κατευθείαν από τη κατάψυξη θα τα βάλετε για 15 λεπτά στον πάγκο, θα τα τυλίξετε στην άχνη ζάχαρη ολόγυρα.

    Θα τα βάλετε στο φούρνο και θα τα ψήσετε για 2 με 3 λεπτά επιπλέον από τον αναγραφόμενο χρόνο.

    Τα μπισκότα τα οποία από την κατάψυξη μπαίνουν στον φούρνο κρατάνε πιο σωστά το σχήμα τους όταν ψηθούν.

    Καμιά φορά η άχνη ζάχαρη υγροποιείται στο ψήσιμο και απορροφάται από τα μπισκότα.

    Γι’ αυτό σας δίνω 2 μυστικά για φανταστικά κρακελέ μπισκότα σοκολάτας.

    Για να μην νοτίζει η ζάχαρη άχνη στο ψήσιμο μπορείτε να βουτήξετε τα μπισκότα σε κρυσταλλική ζάχαρη και αμέσως μετά σε άχνη ζάχαρη. Έτσι στο ψήσιμο θα κρατήσουν την άχνη χωρίς να αλλάξει το χρώμα και χωρίς να υγροποιηθεί με την θερμοκρασία του φούρνου.

    1/2 κ.γ. corn flour μέσα στην άχνη για να βουτήξετε τα μπισκότα δεν θα υγροποιήσει την άχνη στο ψήσιμο.

    Αν σας αρέσουν τα κλασικά μπισκότα σοκολάτας, γιατί να μην δοκιμάσετε και αυτή τη διπλά σοκολατένια εκδοχή τους:

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για αυγά όνειρο
    Μυστικά για βούτυρο και γάλα
    Στην κουζίνα με την Αργυρώ
    Κάτι μαγειρεύεται