Μπουγάτσα

Μπουγάτσα με σιμιγδάλι και αφράτη κρέμα, χωρίς αυγά. Μάθετε όλα τα μυστικά της και φτιάξτε την ξανά και ξανά για ατελείωτη απόλαυση.

Εύκολη
0:55

12

15 λεπτά

40 λεπτά

μπουγατσα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

Εκτέλεση

ΚΡΕΜΑ

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι.
  2. Κρατάμε το βούτυρο για το τέλος.
  3. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
  4. Όλη η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά.
  5. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα της.
  7. Την μεταφέρουμε σε φαρδύ μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της, και την αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει.
  8. Όσο πέφτει θερμοκρασία της κρέμας σταθεροποιείται και σφίγγει.
  9. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη κουζίνας που εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια.
  10. Ιδανικά για αυτή την εκτέλεση χρησιμοποιούμε ταψί μακρόστενο 23 επί 33 εκατοστά.
  11. Βουτυρώνουμε με πινέλο με το λιωμένο κρύο βούτυρο.

ΦΥΛΛΑ - ΣΤΗΣΙΜΟ

  1. Στρώνουμε τα 5 φύλλα, φροντίζοντας να έχουν αντίθετη φορά, σταυρωτά δηλαδή, ώστε να εξέχουν από όλες τις πλευρές του ταψιού αρκετό φύλλο.
  2. Βουτυρώνουμε και τα πλαϊνά που εξέχουν από το ταψί.
  3. Αδειάζουμε τη κρέμα πάνω τους. 
  4. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Φροντίζουμε να βουτυρώσουμε πολύ καλά.
  5. Τέλος, στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα πέντε φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε πολύ καλά και ενδιάμεσα.
  6. Τα πάνω φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, με μαλακή σπάτουλα μπήγουμε μέσα στο ταψί και προς τα κάτω.
  7. Βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της.
  8. Σε αυτό το στάδιο που είναι έτοιμη  τελείως κρύα, μπορούμε να τυλίξουμε το ταψί με μεμβράνη κουζίνας και να το φυλάξουμε στο ψυγείο μας μέχρι και τέσσερις ημέρες. Ή μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Όμως θα πρέπει να προσέξετε το φίλο που χρησιμοποιείται να είναι φρέσκο γιατί απαγορεύεται να ξεπαγώσουμε  και να το ξανά βάλουμε στην κατάψυξη.
  9. Ψήνουμε στους 180 ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 35΄μέχρι να φουσκώσει η μπουγάτσα και να ροδίσει καλά το φύλλο.
  10. Σερβίρουμε ή κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.

Tips

  • Φροντίζουμε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα στην κρέμα και στην μεμβράνη. Έτσι θα αποφύγουμε την δημιουργία υγρασίας αλλά ταυτόχρονα θα αποφύγουμε και τη δημιουργία αντιαισθητικής πέτσας.
Απόρρητο