Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κακάο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη σχισμένη βανίλια και το αλάτι, να ζεσταθούν, σε μέτρια φωτιά.
Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει η κρέμα χλιαρή.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και τα προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύοντας με σύρμα την κρέμα.
Τη βάζουμε σε μπολ.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην κάνει πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Για το στήσιμο
Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα το ένα φύλλο σφολιάτας.
Αν θέλουμε αντί για βούτυρο στο ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνουμε την κρύα πλέον κρέμα σοκολάτας στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά της σφολιάτας ένα κενό 2 εκατοστών.
Με τα δάχτυλα ή με πινέλο βρέχουμε το κενό περιμετρικά του φύλλου με νερό.
Μπήγουμε κομμάτια σοκολάτας γάλακτος μέσα στην κρέμα.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να ενωθούν το πάνω με το κάτω φύλλο και να κολλήσουν μεταξύ τους καλά.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, αφού πρώτα ραντίσουμε με λίγο νερό για να κολλήσει πάνω η άχνη.
Κάνουμε μερικά τσιμπήματα στην επιφάνεια, ώστε να αναπνέει και να φεύγει η υγρασία της γέμισης.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για να φουσκώσει γρήγορα η μπουγάτσα, να πάρει όγκο και να χωρίσει σε πολλές στρώσεις η σφολιάτα.
Έτσι θα γίνει πολύ τραγανή. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η επιφάνεια.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τη μπουγάτσα σοκολάτας, ραντίζουμε με λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Μυστικά
Η σφολιάτα αγαπάει την ψύξη του ψυγείου αλλά και τον καυτό φούρνο. Έτσι γίνεται πολύ τραγανή.
Για να πάρει όγκο γρήγορα και να χωρίσει το φύλλο της μπουγάτσας – σε στρώσεις που θρυμματίζονται στο στόμα- ψήσε την ενώ είναι κρύα, σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά, χαμηλώνεις για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.
Ξέρεις πως να διατηρήσεις αφράτη την κρέμα σου, χωρίς να γίνει σαν πέτσα; Αφού τη φτιάξεις βάλτην σε ένα μπολ και σκέπασε την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της. Έτσι, θα κρυώσει χωρίς να κάνει αντιαισθητική κρούστα στην επιφάνεια.
Απολαύστε τη μπουγάτσα σοκολάτας όσο είναι ακόμα ζεστή και η σοκολατένια γέμιση της είναι υγρή.