Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6.
Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα με τη σάλτσα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.
Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Τα ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες.
Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).
Ψήσιμο
Τοποθετούμε το ταψί με το μπριάμ στο φούρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο.
Μετά το ξεσκεπάζουμε.
Είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.
Το vegan μπριάμ στο φούρνο, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Γίνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και θα το συναντήσετε επίσης με τα εξής ονόματα: σοφαγάδα, αγάδα, τουρλού, συμπεθεριό, σουφικό και είναι λαχανικά καλοκαιρινά με μυρωδικά, σκόρδο, ελαιόλαδο και ντομάτα στο ταψί.
Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο φαγητό. Άλλες φορές ψημένο σε ταψί ή γάστρα στο φούρνο κι άλλες φορές μαγειρεμένο στην κατσαρόλα.
Μυστικά για τέλειο μπριάμ
Αυτό το παραδοσιακό vegan φαγητό, δηλαδή η κλασική συνταγή για μπριάμ της γιαγιάς, περιλαμβάνει πατάτες και κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες, ψιλοκομμένο σκόρδο, μπόλικο μαϊντανό και σάλτσα που γίνεται από τριμμένες φρέσκες ντομάτες, λίγο πελτέ ντομάτας και ελαιόλαδο.
Κάποιοι μάλιστα παλαιότερα συνήθιζαν να περνούν τα κολοκυθάκια και τις πατάτες από το τηγάνι, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ νόστιμο μεν, αλλά και πάρα πολύ βαρύ ταυτόχρονα.
Μπορείτε να το φτιάξετε και στην κατσαρόλα αλλά η νοστιμιά από το ψήσιμο στο φούρνο δίνει για εμένα το καλύτερο μπριάμ.
Εγώ λατρεύω την παραδοσιακή συνταγή και τη θεωρώ κορυφαία, καλοκαιρινή και πεντανόστιμη. Εδώ σας έχω τη δική μου εκδοχή που φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω με καμία.
Τα μυρωδικά που παραδοσιακά μπαίνουν στο μπριάμ είναι το εξής ένα: Μαϊντανός και μόνο μαϊντανός. Όμως, εγώ λατρεύω τα βότανα στην κουζίνα μου και βάζω μπόλικο δυόσμο και βασιλικό. Το αποτέλεσμα θα σας κάνει να τρώτε πιο συχνά αυτό το vegan φαγητό. Ο δυόσμος, ο μαϊντανός και ο βασιλικός σε συνδυασμό με τα καλοκαιρινά λαχανικά, πραγματικά κάνουν το μπριάμ στο φούρνο ένα κορυφαίο, υγιεινό και απολύτως ελαφρύ γεύμα. Mε γεύση που δεν ξεχνάς κι αρώματα που αφήνουν την επίγευση τους για ώρα.
Χρειάζεστε μόνο 10΄για να κόψετε τα λαχανικά και μετά υπομονή μέχρι να μελώσουν οι πατάτες, να ρουφήξουν όλα τα υγρά από το ταψί, να σιγοψηθεί χωρίς λιώσει και να γευτείτε το πιο νόστιμο φαγητό του καλοκαιριού.
Να σας πω δε, ότι μπορείτε να φτιάξετε αυτό το φαγητό με διάφορους τρόπους, με κρέας αλλά και με ψάρι. Επίσης με φασολάκια, με μπάμιες, ακόμα και με λαχανικά του χειμώνα μπορείτε να φτιάξετε τη φανταστική χειμωνιάτικη εκδοχή του!
Παρόμοιες συνταγές με το μπριάμ, συναντούμε σε Ιταλία την καπονάτα και Γαλλία το γνωστό ρατατούι. Είναι ψιλοκομμένα λαχανικά και σερβίρονται σαν συνοδευτικό πιάτο πλάι σε κρέας ή ψάρι.
Το κλασικό μπριάμ για εμάς τους Έλληνες και κυρίως στα νησιά μας είναι ένα λαδερό φαγητό που αγαπάμε να το τρώμε σκέτο σε περιόδους νηστείας ή με καλό λευκό τυρί όπως ξινομυζήθρα ή φέτα και πάντα να το συνοδεύουμε με φρέσκο τραγανό ψωμί.
Μετά το ψήσιμο, τα λαχανικά μαλακώνουν χωρίς να χάσουν το σχήμα τους, μελώνουν οι πατάτες και ρουφούν όλη τη σάλτσα.
Το φαγητό, μένει στο τέλος με λίγο λάδι στο ταψί. Δεν έχει καθόλου σάλτσα.
Να προσέξετε τον χρόνο ψησίματος. Θέλει ψήσιμο γύρω στα 45΄με μια ώρα.
Να θυμάστε το πρώτο μισάωρο πάντα να έχετε σκεπασμένο το ταψί. Για να μελώσουν οι πατάτες, να ρουφήξουν δηλαδή τα υγρά του ταψιού. Μετά, συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 20΄ να μείνει στεγνό με το νόστιμο λαδάκι.
Δείτε εδώ και τη συνταγή μου για φανταστικό μπριάμ με κοτόπουλο.