Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ
Εκτέλεση
ΡΥΖΙ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
- Τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λαδωθεί ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μία μόνο φορά, ώστε να μην σπάσουν οι κόκκοι του ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους — διαφορετικά το πιλάφι θα γίνει λασπωμένο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 (πολύ χαμηλή θερμοκρασία) και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, χωρίς να το ανακατέψουμε.
ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ
- Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά με σύρμα (φουέ) για 1-2 λεπτά, ώστε να ψηθεί το αλεύρι αλλά να μη σκουρύνει.
- Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει η κρέμα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση και να δέσει.
- Βράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει ελαφρά.
- Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι (ή το τρίβουμε, ανάλογα το είδος) και το προσθέτουμε στη σάλτσα, μαζί με λίγο μοσχοκάρυδο.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ
- Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε το μπρόκολο για 4-5 λεπτά.
- Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει.
ΣΥΝΘΕΣΗ & ΨΗΣΙΜΟ
- Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος.
- Απλώνουμε μέσα το ρύζι και το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
- Από πάνω τοποθετούμε το μπρόκολο.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού, φροντίζοντας να καλύψει την επιφάνεια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ψίχουλα ψωμιού.
- Πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω από τη σάλτσα.
- Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματιστεί ελαφριά χρυσαφένια κρούστα.
Tips
- Εάν κάνετε vegan διατροφή, αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτικά προϊόντα.
- Αν δεν ανακατευτεί κατά το βράσιμο το ρύζι θα παραμείνει σπυρωτό και αφράτο.









