Μπρόκολο ογκρατέν

Λαχταριστό μπρόκολο ογκρατέν με πιλάφι και σάλτσα τυριού, ψημένο στο γκριλ με τραγανή κρούστα. Ένα χορταστικό πιάτο γεμάτο γεύση, ιδανικό για όλη την οικογένεια!

Εύκολη
0:40

6 μερίδες

5 λεπτά

35 λεπτά

μπροκολο ογκρατεν

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ

Εκτέλεση

ΡΥΖΙ

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  2. Τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λαδωθεί ομοιόμορφα.
  4. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μία μόνο φορά, ώστε να μην σπάσουν οι κόκκοι του ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους — διαφορετικά το πιλάφι θα γίνει λασπωμένο.
  5. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 (πολύ χαμηλή θερμοκρασία) και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, χωρίς να το ανακατέψουμε.

ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ

  1. Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα (φουέ) για 1-2 λεπτά, ώστε να ψηθεί το αλεύρι αλλά να μη σκουρύνει.
  3. Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει η κρέμα.
  4. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση και να δέσει.
  5. Βράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει ελαφρά.
  6. Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι (ή το τρίβουμε, ανάλογα το είδος) και το προσθέτουμε στη σάλτσα, μαζί με λίγο μοσχοκάρυδο.
  7. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
  8. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

  1. Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε το μπρόκολο για 4-5 λεπτά.
  2. Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει.

ΣΥΝΘΕΣΗ & ΨΗΣΙΜΟ

  1. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
  2. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος.
  3. Απλώνουμε μέσα το ρύζι και το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
  4. Από πάνω τοποθετούμε το μπρόκολο.
  5. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού, φροντίζοντας να καλύψει την επιφάνεια.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ψίχουλα ψωμιού.
  7. Πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω από τη σάλτσα.
  8. Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματιστεί ελαφριά χρυσαφένια κρούστα.

Tips

  • Εάν κάνετε vegan διατροφή, αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτικά προϊόντα.
  • Αν δεν ανακατευτεί κατά το βράσιμο το ρύζι θα παραμείνει σπυρωτό και αφράτο.
Απόρρητο