Εκτέλεση
Αφου εχουμε ξεπαγωσει τα μυδια μας με το σωστο τροπο
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3′ να μαλακώσει ελαφρά και να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πιπεριά και σοτάρουμε για περίπου 1′.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να μελώσει η κόκκινη σάλτσα.
Βάζουμε τα μύδια σε σουρωτήρι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε ότι υγρό έχουμε κρατήσει από τα μύδια.
Βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει καλά η σάλτσα.
Τέλος, προσθέτουμε την μυδόψυχα, τα βότανα και τη φέτα. Βράζουμε για 2-3′ ίσα να λιώσει η φέτα.
Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
Σερβίρουμε αμέσως με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μυστικά επιτυχίας
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα, τα καθαρίζετε καλά με βουρτσάκι ή σκληρό σφουγγάρι τρίβοντας τα.
Όσα μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμά τους τα πετάτε.
Καθαρίζουμε το μουστάκι τραβώντας το προς τα πάνω κι αφαιρώντας το.
Όσα δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα τα πετάτε.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μυδόψυχα, παίρνετε φρέσκα, τα καθαρίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά. Σκεπάστε με καπάκι και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές. Όλη η διαδικασία κρατάει μόνο 2-3΄.
Για 500 γραµ. μυδόψυχα χρειάζεστε 2 κιλά φρέσκα μαύρα με κέλυφος.
Μην τα παραβράζετε. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.
Το αλάτι με προσοχή, γιατί τα φρέσκα είναι αρκετά αλμυρά κι αν χρησιμοποιήσετε το υγρό τους, αυτό θα κάνει πολύ αλμυρή την σάλτσα. Γι’ αυτό πριν αλατίσετε, δοκιμάστε πρώτα.
Αν θέλετε μπορείτε να τα γκρατινάρετε στο γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η φέτα.
Παραδοσιακά σε μικρό τηγάνι με δυο χερούλια και σερβίρονται στο ίδιο σκεύος.