Negroni (Νεγκρόνι)

Υλικά

  • 30 ml London dry gin
  • 30 ml κόκκινο γλυκό βερμούτ (π.χ Cocchi di Torino/Carpano antica formula/Cinzano 1757)
  • 30 ml Campari bitter

Negroni (Νεγκρόνι)

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος διότι έφτασε η στιγμή (επιτέλους) να σας μιλήσω για το αγαπημένο μου ίσως κοκτέιλ και αυτό δεν είναι άλλο φυσικά από το negroni! Το νεγκρόνι αποτελείται από 3 βασικά συστατικά, τα οποία τα χρησιμοποιούμε σε ισόποσες αναλογίες.

Αποτελείται λοιπόν από ένα μέρος Gin τύπου London dry gin της επιλογής μας, από ένα μέρος γλυκού βερμούτ ή blend από γλυκά βερμούτ της επιλογής μας και ένα μέρος από Campari bitter. Όσον αφορά το Campari δεν το διαπραγματεύομαι ιδιαίτερα, γιατί θεωρώ πως είναι το ιδανικό Italian bitter liqueur για το συγκεκριμένο κοκτέιλ.

Για να φτιάξουμε το negroni, αναδεύουμε τα 3 συστατικά σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο ανάδευσης (mixing glass) για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Σουρώνουμε σε παγωμένο (από την κατάψυξη) ποτήρι τύπου old fashioned, με καλό ξηρό και καθαρό πάγο, ή ιδανικά με ice block ή ice ball.

Γαρνίρουμε και αρωματίζουμε το νεγκρόνι με φλούδα από πορτοκάλι ή φλούδα λεμόνι. Και τα δύο δουλεύουν μια χαρά στο ποτό!

Εάν δεν έχετε δοχείο ανάδευσης, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, ανακατεύουμε μέσα στο ποτήρι μας, κανένα πρόβλημα!

Η ιστορία του νεγκρόνι

Για να δούμε όμως, τι ακριβώς είναι το Negroni;

Το νεγκρόνι είναι ένα χαμηλόβαθμο αλκοολικά ποτό (γύρω στους 33% περίπου αλκοολικούς βαθμούς). Aνήκει στην κατηγορία των aperitivo cocktail, κοκτέιλ δηλαδή που πίνουμε πριν από ένα δείπνο, για να μας ανοίξουν την όρεξη πριν το φαγητό.

Εγώ βέβαια το πίνω εξίσου ευχάριστα να σας πω την αλήθεια και σαν digestif cocktail. Η γλυκά του, αλλά και η ταυτόχρονη πίκρα της επίγευσής του με βοηθούν και στο να γλυκαθώ μετά από ένα όμορφο και χορταστικό δείπνο, αντικαθιστώντας το επιδόρπιο ή μαζί με το γλυκό (μερακλής βλέπετε), αλλά και να χωνέψω, χάρη στα πικρά στοιχεία που περιέχονται στο ποτό Campari.

Είναι ένα πολύ νόστιμο και ισορροπημένο κοκτέιλ, σαγηνευτικό και παιχνιδιάρικο, με μια μοναδική ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό!

Έχει δηλαδή την ισορροπία της απλότητας, μα ταυτόχρονα και έναν πολύπλοκο μυστήριο αρωματικό χαρακτήρα, στοιχεία που το καθιστούν ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και πιο δημοφιλή κοκτέιλ όλων των εποχών.

Πίνεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Aυτή την στιγμή που σας γράφω το negroni είναι μέσα στην πεντάδα με τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ σε παγκόσμια κλίμακα!

Δημιουργός του ποτού νεγκρόνι θεωρείται ότι είναι ο Forsco Scarselli, bartender του Caffé Casoni (σημερινό Caffé Roberto Cavalli) στη Φλωρεντία, το έτος 1919. Ο Forsco έφτιαξε αυτό το ποτό για λογαριασμό του Conte Camillo Negroni, έπειτα από απαίτηση του ίδιου να αντικαταστήσει την σόδα στο κλασικό Americano cocktail που έπινε. Του πρόσθεσε κάτι πιο βαρύ αλκοολικά όπως το τζιν, πιθανότατα μια μέρα που γι’ αυτόν δεν ήταν εύκολη και συνηθισμένη!

Το αποτέλεσμα ήταν να φτιάξει ένα πολύ νόστιμο, ιδιαίτερο και ισορροπημένο ποτό, που λάτρεψε προφανώς ο Camillo Negroni. Τιμής ένεκεν του ίδιου, δόθηκε και το όνομα του στο καινούργιο αυτό κοκτέιλ!

Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας Frosco Scarselli και count Camillo Negroni. Χάρη σε εσάς άλλαξαν οι αλκοολικές μας συνήθειες μια για πάντα!

Ευχαριστούμε τον bar tender-bar consultant Γιάννη Κορυζή που μοιράζεται μαζί μας τις συνταγές και τα μυστικά του μέσα από το blog του, 2drink στο argiro.gr.

Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

Αν αγαπάτε το negroni και τα aperitivo κοκτέιλ, δείτε και τη παρακάτω συνταγές για δροσερά και παιχνιδιάρικα spritz

https://www.argiro.gr/recipe/negroni/