• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
158
  • 30 ml ρούμι παλαιωμένο από Τζαμάικα
  • 20 ml ρούμι overproof (άνω των 57.5% σε αλκοολικό βαθμό)
  • 30 ml ρούμι gold (3 ετών)
  • 15 ml λικέρ φαλέρνουμ (falernum)
  • 15 ml σιρόπι κανέλας
  • 20 ml χυμός από λάιμ
  • 20 ml χυμός από κόκκινο γκρέιπφρουτ
  • 15 ml φρέσκο πάσιον φρουτ
  • 20 ml πουρέ ανανά
  • 2 σταγόνες angostura bitters
  • Για το γαρνίρισμα
  • μία κορυφή από δυόσμο
  • μία σφήνα (wedge) από ανανά
  • ένα στικ κανέλας
  • 2 σταγόνες από angostura bitters
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Zombie Cocktail

    Ετοιμάζουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε για το zombie cocktail.

    Παίρνουμε ένα φρέσκο πάσιον φρουτ και το κόβουμε στη μέση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όλο, ή το μισό αν δεν θέλετε πολύ περιεχόμενο του φρούτου για τη συνταγή. Αντί για φρέσκο πάσιον φρούτ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πουρέ πάσιον φρούτ.

    Tο λικέρ falernum (φαλέρνουμ) είναι ένα λικέρ με βάση το μαύρο ρούμι, συνήθως overproof ρούμι (πάνω από 57,5 % vol), το γαρύφαλλο, το λάιμ, το πικραμύγδαλο, το τζίντζερ και την καστανή ακατέργαστη ζάχαρη. Θα το βρείτε εύκολα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες κάβες ποτών.

    Δείτε πως φτιάχνουμε τον πουρέ ανανά στη συνταγή που σας έχω εδώ.

    Βάζουμε σε ένα σέικερ όλα τα συστατικά για το ζόμπι.

    Προσθέτουμε πολύ πάγο, σφραγίζουμε καλά το σέικερ και χτυπάμε δυνατά για είκοσι περίπου δευτερόλεπτα.

    Ανοίγουμε το σέικερ και σερβίρουμε το κοκτέιλ σε ένα ποτήρι τύπου τίκι (tiki) όπως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία της συνταγής, ή σε ένα απλό μεγάλο γυάλινο ποτήρι με τριμμένο πάγο.

    Γαρνίρουμε το ζόμπι με μία κορυφή δυόσμου, μία φέτα ανανά και ένα στικ κανέλας.

    Στο τέλος, προσθέτουμε από πάνω 2-3 σταγόνες επιπλέον angostura bitters για περισσότερο άρωμα αλλά και γεύση.

    Βάζουμε ένα οικολογικό βιοδιασπώμενο χοντρό καλαμάκι και απολαμβάνουμε το τέλειο zombie cocktail!

    Προσοχή!

    Το zombie είναι από εκείνα τα κοκτέιλ που σε ξεγελάνε με την υπέροχη, δροσιστική, φρουτώδη και μπαχαρώδη γεύση τους. Όμως έχει συνολικά πολύ υψηλό αλκοολικό βαθμό. Δεν συνιστώ σε καμία των περιπτώσεων να καταναλώνετε πάνω από δύο ζόμπι. Ειδικά όσοι έχετε σκοπό να οδηγήσετε μετά, καλό θα είναι ακόμα και να το αποφύγετε και να πιείτε κάτι άλλο πολύ πιο ελαφρύ. Το όνομα αυτού του ποτού εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο. Θα διαπιστώσετε μόλις το δοκιμάσετε οι πιο πολλοί από εσάς, ότι ακόμα και με την κατανάλωση ενός μόνο ζόμπι θα έχετε φανταστική διάθεση για όλο το υπόλοιπο της βραδιάς σας!

    Για το σιρόπι κανέλας

    Βάζουμε 3 στικ κανέλας σε μια μικρή κατσαρόλα.

    Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μοσχοβολίσουν τα αρώματα της κανέλας. Δεν θέλουμε να τα κάψουμε, μόνο να απελευθερώσουν με την θερμοκρασία τα αρώματά τους.

    Στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση την εστία και προσθέτουμε μία κούπα λευκή ζάχαρη και μία κούπα νερό.

    Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

    Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, μετράμε ένα λεπτό και αφαιρούμε από τη φωτιά το  κατσαρολάκι.

    Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρούμε τα στικ κανέλας και αν θέλουμε σουρώνουμε το σιρόπι. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο δοχείο. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου δύο μήνες.

    Το ζόμπι, και η ιστορία του

    Ο πατέρας και δημιουργός της συνταγής του zombie cocktail είναι ο Donn the beach, δημιουργός της τίκι κουλτούρας-κινήματος μαζί με τον Ernest Raymond Beaumont – Gantt. Ο Έρνεστ αρεσκόταν στο να ταξιδεύει πολύ, ιδίως στην Καραϊβική, το ίδιο και ο Donn (είχε κάνει δυο φορές τον γύρo του κόσμου).

    Όλα ξεκίνησαν μετά την άρση της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική και συγκεκριμένα το 1934, όταν και ο Εrnest άνοιξε το πρώτο του μαγαζί στο McCadden Place στο Hollywood Boulevard και προσέλαβε ως μπάρμαν τον Donn.

    Το μικροσκοπικό αυτό μαγαζί, που ήταν υπερφορτωμένο με ένα σωρό πράγματα που είχε συγκεντρώσει από τα πολλά του ταξίδια στα νησιά της Καραϊβικής και του Ειρηνικού ο Έρνεστ, ονομάστηκε “Don the beachcomber”.

    Ο donn αποτέλεσε το alter ego του Ernest. Eίχε ταξιδέψει πολύ και αυτός κυρίως στην Καραϊβική, όπου έμελλε να δοκιμάσει πολύ ρούμι και να διαπιστώσει τα διαφορετικά αρωματικά χαρακτηριστικά που είχε το κάθε ρούμι, από τις διάφορες περιοχές που επισκεπτόταν.

    Άρχισε λοιπόν να πειραματίζεται με όλα όσα είχε δοκιμάσει, με πρώτες ύλες δηλαδή τοπικές από τα νησιά της καραϊβικής και του Ειρηνικού (Χαβάη). Το ρούμι, τα εξωτικά φρέσκα φρούτα, τα μπαχαρικά, τους καρπούς, τα αρωματικά μπίτερς. Έφτιαξε τότε και τις πρώτες συνταγές τίκι κοκτέιλ στον κόσμο.

    Πολλές από τις συνταγές του, όπως και το ζόμπι, έμειναν μυστικές και φτιάχνονται με παρόμοιο τρόπο μέχρι και σήμερα σε όλα τα κοκτέιλ-τίκι μπάρ του κόσμου.

    Ήταν μάλιστα τόσο έξυπνος, που για να πουλήσει περισσότερο έδινε στα ποτά του εντυπωσιακά ονόματα, όπως π.χ. Vicious  virgin, Zombie, Mai Tai, Missionarys Downfall και πολλά πολλά ακόμη. Πολύ εντυπωσιακά βέβαια ήταν και τα ποτήρια στα οποία που σερβίρονταν αυτά τα κοκτέιλ.

    Το zombie είναι ο βασιλιάς των tiki cocktails! Τι είναι όμως τα τίκι κοκτέιλ;

    Τα tiki cocktails είναι κοκτέιλ επηρεασμένα από την τίκι κουλτούρα, δηλαδή την πολυνησιακή κουλτούρα.

    Έχουν ως βάση τους το ρούμι, ή πολλά συνδυασμένα μαζί διάφορα ρούμια από νησιά της Καραϊβικής. Περιέχουν εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά, διάφορα λικέρ και αρωματικά μπίτερς.

    Τα τίκι κοκτέιλς σερβίρονται παραδοσιακά σε μεγάλα κεραμικά συνήθως ποτήρια, που φέρουν σχέδια εξωτικών φρούτων ή μπαμπού, αλλά και περίεργων κεφαλών που αναπαριστούν κάποιες θεότητες της πολυνησιακής κουλτούρας.

    Η τίκι κουλτούρα είναι εξωτική, είναι μεθυστική (όπως καταλαβαίνετε ή θα καταλάβετε μόλις πιείτε ένα ζόμπι) και είναι σίγουρα διασκεδαστική!

    Το zombie cocktail είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας ποτών. Είναι ο πεσβευτής της κουλτούρας αυτής.

    Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ παγκοσμίως! Εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορώ να πω με σιγουριά ότι το αγαπάμε πάρα πολύ και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις πωλήσεις του, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα κοκτέιλ μπαρ της χώρας μας.

    Ευχαριστούμε τον bar tender-bar consultant Γιάννη Κορυζή που μοιράζεται μαζί μας τις συνταγές και τα μυστικά του μέσα από το blog του, 2drink στο argiro.gr.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

    Αν σας άρεσε το zombie, δείτε και την παρακάτω κλασική συνταγή για κοκτέιλ με ρούμι

    κοκτειλ κούμπα λίμπρε ποτο cocktail cuba libre συνταγή συστατικα
    Διαφήμιση

    Εσύ ποιο κοκτέιλ προτιμάς;

    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται