Εκτέλεση
Για τα vegan σουτζουκάκια σόγιας
Μουσκεύουμε το ψωμί στην μαυροδάφνη για λίγα λεπτά. Το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Βουτάμε τα χέρια στο κρασί και πλάθουμε μικρά μικρά μακρόστενα σουτζουκάκια.
Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι λαδωμένο και τα ψήνουμε για 20′ στους 180 βαθμούς C.
*Για να μουλιάσετε τον κιμά σόγιας, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας του.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας να βράσουν για 15′. Ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν για 10′ έως ότου μελώσει η σάλτσα.
Για τα νηστίσιμα σουτζουκάκια από ρεβύθια
Στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια και τα λιώνουμε στο μπλέντερ ή με ένα πιρούνι.
Μουσκεύουμε το ψωμί στη μαυροδάφνη. Το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε μέσα στα ρεβύθια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα.
Πλάθουμε σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τα προσθέτουμε στην σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε να βράσουν για 10′.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ένας ακόμα εξαιρετικός τρόπος για δοκιμάσει το παιδί σας όσπρια (πχ ρεβίθια) που μπορεί να μην τρώει με το παραδοσιακό τρόπο. Μας δίνει βιταμίνες C, Β1, Β2 καθώς και πολύτιμα αντιοξειδωτικά από τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται. Επίσης μας προσφέρει πολύτιμα πρεβιοτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Συνδυάστε με λίγο ρύζι ή κινόα και θα έχετε όχι μόνο ένα πιο ισορροπημένο πιάτο, αλλά και πρωτεΐνη υψηλότερης βιολογικής αξίας.»
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Θέλετε περισσότερες νόστιμες νηστίσιμες συνταγές; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν ακολουθείτε vegan διατροφή, ρίξτε μια ματιά εδώ.