Σας έχω δύο τρόπους να κάνετε τα σουτζουκάκια σας νηστίσιμα. Εκτός από τον κλασικό με τη σόγια, ακόμη έναν εναλλακτικό τρόπο για vegan ή νηστίσιμα...

Σας έχω δύο τρόπους να κάνετε τα σουτζουκάκια σας νηστίσιμα. Εκτός από τον κλασικό με τη σόγια, ακόμη έναν εναλλακτικό τρόπο για vegan ή νηστίσιμα σουτζουκάκια από ρεβύθια.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα σουτζουκάκια με κιμά σόγιας

  • 1 συσκ. κιμάς σόγιας
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένος
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φέτ. ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • Αλάτι
  • Πατάτες και ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τα σουτζουκάκια με ρεβύθια

  • 2 φλ. μαγειρεμένα ρεβύθια (στραγγισμένα)
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 πρέζα/ες κανέλλα
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 450 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τα vegan σουτζουκάκια

Μουσκεύουμε το ψωμί στην μαυροδάφνη για λίγα λεπτά.

Το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.

Βουτάμε τα χέρια στο κρασί και πλάθουμε μικρά μικρά μακρόστενα σουτζουκάκια νηστίσιμα.

Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι λαδωμένο και τα ψήνουμε για 20′ στους 180°C.

*Για να μουλιάσετε τον κιμά σόγιας, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας του.

Διαφήμιση

Για τη σάλτσα ντομάτας

Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας να βράσουν για 15′.

Ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν για 10′ έως ότου μελώσει η σάλτσα.

Για τα σουτζουκάκια με ρεβύθια

Στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια και τα λιώνουμε στο μπλέντερ ή με ένα πιρούνι.

Μουσκεύουμε το ψωμί στη μαυροδάφνη.

Το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε μέσα στα ρεβύθια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε καλά το μείγμα.

Πλάθουμε σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Τα προσθέτουμε στην σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε να βράσουν για 10′.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες νηστίσιμες συνταγές; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν ακολουθείτε vegan διατροφή, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Συμβουλή του Ειδικού

Ένας ακόμα εξαιρετικός τρόπος για δοκιμάσει το παιδί σας όσπρια (πχ ρεβίθια) που μπορεί να μην τρώει με το παραδοσιακό τρόπο. Μας δίνει βιταμίνες C, Β1, Β2 καθώς και πολύτιμα αντιοξειδωτικά από τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται. Επίσης μας προσφέρει πολύτιμα πρεβιοτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Συνδυάστε με λίγο ρύζι ή κινόα και θα έχετε όχι μόνο ένα πιο ισορροπημένο πιάτο, αλλά και πρωτεΐνη υψηλότερης βιολογικής αξίας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×