Νηστίσιμη μανιταρόπιτα, γεμάτη νοστιμιά και ενέργεια, φυτικές πρωτεΐνες και super foods. Ιδανική για όσους κάνουν υγιεινή διατροφή όλο τον...

Νηστίσιμη μανιταρόπιτα, γεμάτη νοστιμιά και ενέργεια, φυτικές πρωτεΐνες και super foods. Ιδανική για όσους κάνουν υγιεινή διατροφή όλο τον χρόνο.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
341
  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 kg μανιτάρια
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 ντομάτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1½ φλ. καρύδια
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πρώτα απ’ όλα, θα ψήσουμε δυο χωριάτικα φύλλα για να μαζέψουν τα υγρά και να γίνει πιο νόστιμη η πίτα μας.

    Απλώνουμε τα δυο φύλλα σε 2 λαμαρίνες και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C βαθμούς για 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Μετά τα θρυμματίζουμε σε ακανόνιστα κομμάτια για τη νηστίσιμη μανιταρόπιτα.

    Καθαρίζουμε τα μανιτάρια.

    Εγώ χρησιμοποίησα ποικιλία από άγρια φρέσκα μανιτάρια, ασπρομανίταρα και πόρτο μπέλο.

    Τα κόβουμε σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά πάντα, για 4-5 λεπτά, μέχρι να πιούν τα υγρά τους.

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο σπασμένο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν για 3-4 λεπτά.

    Προσθέτουμε τη ντομάτα (χωρίς ζουμιά), το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο.

    Βράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.

    Αφού κρυώσει η γέμιση ελαφρά, προσθέτουμε το καρύδι και το σουσάμι και ανακατεύουμε.

    Αν σας αρέσει το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια.

    Προσθέστε 2-3 πρέζες.

    Αλλιώς προσθέστε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

    Για το στήσιμο

    Αλείφουμε ένα ταψί 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε δυο φύλλα έτοιμο χωριάτικο ή σπιτικό, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

    Σκορπάμε μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα.

    Αδειάζουμε πάνω τη γέμιση μανιταριών.

    Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω στη γέμιση.

    Καλύπτουμε την πίτα με τα δυο τελευταία, λαδωμένα ενδιάμεσα, φύλλα.

    Φροντίζουμε να στρώσουμε τα φύλλα με αρκετές πτυχές, τσαλακωμένα.

    Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

    Μυστικά

    Τα ψημένα φύλλα θα ρουφήξουν τα υγρά από τη γέμιση κι έτσι η πίτα θα παραμείνει τραγανή..

    Το ελαφρύ τσαλάκωμα στα στρωμένα φύλλα βοηθάει στο να περνάει η θερμότητα μέχρι το κέντρο και να ψήνεται σωστά μέχρι μέσα.

    Ποτέ μην πλένετε τα μανιτάρια που θα χρησιμοποιήσετε σε μια γέμιση γιατί έχουν την ιδιότητα να ρουφούν υγρασία. Την αποβάλουν μέσα στη γέμιση με αποτέλεσμα να μην στεγνώσει η πίτα και να μην πανιάσουν τα φύλλα μετά από λίγη ώρα.

    Αφήστε την να σταθεί αφού την βγάλετε από τον φούρνο και τραβήξει όλα τα υγρά της για περίπου 10′. Μετά τη σερβίρετε.

    Στο τελευταίο 20′ ψήστε μόνο στην κάτω αντίσταση για να ψηθεί σωστά η βάση της.

    Αν χρησιμοποιήσετε αέρα, ψήστε στους 160°C στη μεσαία σχάρα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται