Μία νηστίσιμη μηλόπιτα με ελαιόλαδο χωρίς αυγά, με φύλλο κρούστας, αρωματική και λαχταριστή!

Μία νηστίσιμη μηλόπιτα με ελαιόλαδο χωρίς αυγά, με φύλλο κρούστας, αρωματική και λαχταριστή!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
87

Για τη μηλόπιτα

  • 1 συσκ. φύλλo κρούστας
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 4 μήλα
  • ⅔ φλ. ζάχαρη
  • Λίγό ελαιόλαδο
  • ¾ φλ. ψωμί (ψίχουλα)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/5 κ.γ. αλάτι
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 1 φλ. καρύδια
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες, τις περιχύνουμε με το κονιάκ και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.

    Αποσύρουμε από την εστία και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για 10′.

    Αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ.

    Καθαρίζουμε τα μήλα, με ένα μαχαίρι και τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

    Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.

    Αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και σοτάρουμε τα ψίχουλα.

    Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα.

    Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2-3´ και τα προσθέτουμε στα μήλα, όπως επίσης προσθέτουμε και τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 4 κ.σ. για τα φύλλα).

    Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο.

    Στρώνουμε επάνω ένα φύλλο,  λαδώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

    Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.

    Αφού στρώσουμε τα 6 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη μισή γέμιση κατά μήκος.

    Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε τη πίτα μας σε ρολό.

    Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω.

    Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο λάδι και μεταφέρουμε την πίτα, με τη λαδόκολλα, σε ταψί.

    Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το δεύτερο ρολό.

    Ψήνουμε για 25´, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.

    Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις αφήνουμε να σταθούν για 5’ και μετά αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

    Κόβουμε κάθε ρολό σε 6 κομμάτια και σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.

    Είναι το καλό λάδωμα των φύλλων θα δώσει έξτρα τραγανό αποτέλεσμα!
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται