Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με τραγανές κοτομπουκιές και τραγανό χωριάτικο ψωμί και...

Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με τραγανές κοτομπουκιές και τραγανό χωριάτικο ψωμί και απογειώστε τη γεύση!

  • προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
54
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κολοκύθια
  • 2 πατάτες
  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γραμ. σκληρή ώριμη φέτα
  • Για τις τραγανές κοτομπουκιές
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 αυγά
  • 1 ½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • 3/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • αρωματικά της αρεσκείας σας

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

    Βάζουμε λίγο νερό γιατί κατεβάζουν υγρά και τα λαχανικά

    Για το μπριαμ

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.

    Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες.

    Καθαρίζουμε ίνες, σπόρους και κοτσάνια από τις πιπεριές και τις κόβουμε στα 4.

    Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ, μικρό ταψάκι.

    Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

    Ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες.

    Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).

    Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε 40΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε.

    Προς το τέλος του ψησίματος του μπριάμ στο φούρνο, ρίχνουμε τη φέτα σε κομμάτια κι αφήνουμε να λιώσει.

    Για τις κοτομπουκιές

    Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρά κομμάτια.

    Σε τρία διαφορετικά μπολ βάζουμε ξεχωριστά το αλεύρι, τα αβγά και το μοσχοκάρυδο με το αλάτι, το πιπέρι, τη φρυγανιά και την παρμεζάνα.

    Στο μπολ με τα αβγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

    Πρώτα πανάρουμε το κοτόπουλο στο αλεύρι και το τινάζουμε να φύγει το περιττό.

    Τα βουτάμε στο μείγμα αβγό-ελαιόλαδο, τα στραγγίζουμε καλά και τα βουτάμε στο μείγμα για το πανάρισμα, φροντίζοντας να ντυθούν καλά.

    Τα βάζουμε σε σχάρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20′ λεπτά στους 200ºC. Να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

    Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, το αρωματίζουμε με αρωματικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε με τις τραγανές κοτομπουκιές.

     

    Με τι θα συνόδευες το φαγητό σου;

    Κάτι μαγειρεύεται