• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 45 λεπτά
81

Για το μοσχάρι

  • 1½ kg νουά μοσχαρίσιο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καρότα γλασέ

  • 1.200 γρ. μεγάλα καρότα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • Για τα δαμάσκηνα
  • 250 γρ. δαμάσκηνα
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 500 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 25% Υδατ/κες
  • 40% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το μοσχάρι νουά

Δένουμε με σπάγκο ψησίματος το νουά για να κρατήσει τη φόρμα του. Το αλατοπιπερώνουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε το ξίδι βαλσαμικό και αφήνουμε 2΄-3΄ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά.

Όλα μαζί τα υλικά, και τα υγρά του τηγανιού, τα μεταφέρουμε σε ταψάκι.

Ψήνουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα και 30΄ έως 1 ώρα και 45΄.

Κάθε 15΄ γυρίζουμε το κρέας στο φούρνο. Αφού ψηθεί, το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό και να ανακτήσει τα υγρά του. Ξεκουράζουμε το κρέας για 15΄.

Για τα καρότα γλασέ

Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ. Δίνουμε οβάλ σχήμα στις άκρες τους.

Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.

Κόβουμε μία λαδόκολλα ίση με τη διάμετρο της κατσαρόλας. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Καλύπτουμε με τη λαδόκολλα τα καρότα.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα ή η σάλτσα που θα μείνει να είναι πυκνή σαν γλάσο.

Για τα δαμάσκηνα

Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με το κρασί. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά.

Μόλις το κρασί έρθει σε σημείο βρασμού, τα αποσύρουμε. Τα αφήνουμε μέσα στο ζεστό κρασί μέχρι να γαρνίρουμε.

Αφού ψηθεί το κρέας, το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από το ταψί και σιγοβράζουμε σε κατσαρολάκι τη σάλτσα για λίγα λεπτά, να γλασάρει.

Μπορούμε αν θέλουμε να τη δέσουμε και με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο (σε μέγεθος καρυδιού) και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε 2΄- 3΄ να κρυώσει και να πυκνώσει.

Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το κρασί.

Κόβουμε το νουά σε λεπτές φέτες. Γαρνίρουμε με τα καρότα γλασέ και τα δαμάσκηνα.

Περιχύνουμε το κρέας με λίγη σάλτσα ψητού. Δεν βγαίνει μεγάλη ποσότητα σάλτσας. Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή κολοκύθας.

Θέλετε περισσότερες συνταγές για να δημιουργήσετε το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο μενού; Σας τις έχω όλες εδώ!

Μοσχάρι νουά με δαμάσκηνα και καρότα γλασέ, καταπληκτική συνταγή για τα Χριστούγεννα, όπως και η παρακάτω:

μοσχάρι στη γάστρα - μοσχάρι σιγοψημένο στη γάστρα - μοσχαράκι κοκκινιστό στη γάστρα - μοσχάρι με δαμάσκηνα και κάστανα - μοσχάρι με κάστανα και δαμάσκηνα - μοσχαράκι με δαμάσκηνα και κάστανα - μοσχαράκι με κάστανα και δαμάσκηνα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το μοσχάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παρόλα αυτά, η θρεπτική αξία της συγκεκριμένης συνταγής δεν σταματά εδώ, καθώς τα δαμάσκηνα και τα καρότα μας δίνουν βιταμίνες Α, Ε και C παρουσιάζοντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η δράση αυτή ενισχύεται με την παρουσία φλαβονοειδών, καροτενοειδών και άλλων βιοδραστικών συστατικών στα λαχανικά της συνταγής. Με αυτό τον τρόπο προάγεται η καλή λειτουργία του δέρματος και ισχυροποιείται η αντιφλεγμονώδης δράση.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται