Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
Εκτέλεση
ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΟ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο.
- Θα ψήσουμε το ογκρατέν με λαχανικά στους 180ºC.
- Βουτυρώνουμε οβάλ πυρίμαχο σκεύος.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΟΤΩΝ
- Κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα.
- Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε την λεπτοκομμένη σελινόριζα μαζί με τα πράσα και το κρεμμύδι για περίπου 5 με 6 λεπτά να βγάλουν τα αρώματα τους και να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά να μαλακώσουν καλά και να ρουφήξουν όλα τα υγρά.
ΓΙΑ ΤΟ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
- Σε μπολ βάζουμε τα τριμμένα κράκερ με μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε.
- Τα στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί πασπαλίζοντας το.
- Από πάνω κάνουμε μια στρώση με τα στεγνά σοταρισμένα λαχανικά.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ψήνουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύοντας πάντα σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να πήξει ελαφρά.
- Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο
- Αποσύρουμε.
- Προσθέτουμε το τυρί και τα καρότα.
- Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με την κρέμα καρότων.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα για περίπου 15 λεπτά και ξεσκεπάζουμε.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου να ροδίσει η επιφάνεια.