Οσομπούκο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι

Υλικά

Για το οσομπούκο

  • 4 φέτ. μικρές κότσι μοσχαρίσιο
  • Λίγο αλεύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 συσκ. πομοντόρια αποφλοιωμένα
  • 1½ φλ. κόκκινο κρασί
  • 3 φλ. ζωμό κρέατος
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι ακέρωτο
  • 1 συσκ. χοντρό μακαρόνι με τρύπα
  • Κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

Για το μπουκέ γκαρνί

  • 1 κλων. δεντρολίβανο
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 γαρύφαλλα

Για το οσομπούκο

Για να κάνουμε το μοσχάρι οσομπούκο κοκκινιστό, ταμπονάρουμε  πρώτα το κρέας με απορροφητικό χαρτί.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πανάρουμε στο αλεύρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε καλά το κρέας.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά.

Τα αφήνουμε για 5′-6′ να μαραθούν.

Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στην βάση της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε το μισό κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά δεμένα σε τουλπάνι.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά, το κρασί και το ζωμό καθώς και τις ντομάτες.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε πολύ χαμηλά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει καλά το κρέας.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού.

Για τα μακαρόνια

Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα.

Ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Τρίβουμε κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Για το σερβίρισμα

Γαρνίρουμε με το κρέας και την υπόλοιπη σάλτσα.

Αν θέλουμε σερβίρουμε το οσομπούκο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού και συνοδεύουμε με πολέντα ή πουρέ.

https://www.argiro.gr/recipe/osompouko-kokkinisto-me-xontro-makaroni/