Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το νερό ή το ζωμό για να πάρει βράση. Αλατίζουμε κατά βούληση. Βροχηδόν ρίχνουμε την πολέντα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τακτικά, γιατί πιάνει στην βάση της κατσαρόλας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά σκεπασμένη.
Για τα μανιτάρια
Μουλιαζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Δεν ανακατεύουμε για να μην κατεβάσουν υγρασία. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αποξηραμένα μανιτάρια (κρατάμε το νερό τους) το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά προσθέτουμε το θυμάρι και 2-3 κουταλιές από το νερό των μανιταριών.
Μαγειρεύουμε για 1΄ και προσθέτουμε την κρέμα και αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε την σάλτσα μανιταριών στη ζεστή πολέντα και αν θέλουμε τρίβουμε έξτρα παρμεζάνα.
Εναλλακτικά, σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα με ένα κοκκινιστό κρέας. Λίγο τριμμένο τυρί είναι απαραίτητο στο σερβίρισμα.
Extra tip
Μην αφήνετε την πολέντα να μείνει και να κρυώσει γιατί σφίγγει πολύ. Τρώγεται ζεστή κι αφράτη κατευθείαν μόλις γίνει.