• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 2 φλ. πολέντα
  • 8 φλ. νερό ή ζωμός κότας
  • αλάτι κατά βούληση
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 3/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Για τα μανιτάρια
  • 2 κ.σ αποξηραμένα μανιτάρια
  • 400 γραµ. μανιτάρια φρέσκα (ανάμεικτα)
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (πολύ ψιλοκομμένο)
  • 1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πολέντα (Polenta)

    Πολέντα (Polenta)

    Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το νερό ή το ζωμό για να πάρει βράση.

    • Αλατίζουμε κατά βούληση.
    • Βροχηδόν ρίχνουμε την πολέντα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τακτικά, γιατί πιάνει στην βάση της κατσαρόλας.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει.
    • Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει.
    • Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
    • Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά σκεπασμένη.

    Για τα μανιτάρια

    • Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.
    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
    • Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
    • Δεν ανακατεύουμε για να μην κατεβάσουν υγρασία.
    • Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αποξηραμένα μανιτάρια (κρατάμε το νερό τους) το κρεμμύδι και το σκόρδο.
    • Σοτάρουμε για 2 λεπτά προσθέτουμε το θυμάρι και 2 με 3 κουταλιές από το νερό των μανιταριών.
    • Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε την κρέμα και αλατοπίπερο.
    • Σερβίρουμε την σάλτσα μανιταριών στη ζεστή πολέντα και αν θέλουμε τρίβουμε έξτρα παρμεζάνα.
    • Εναλλακτικά, σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα με ένα κοκκινιστό κρέας.
    • Λίγο τριμμένο τυρί είναι απαραίτητο στο σερβίρισμα.

    Επιπλέον μυστικό

    • Μην αφήνετε την πολέντα να μείνει και να κρυώσει γιατί σφίγγει πολύ.
    • Τρώγεται ζεστή κι αφράτη κατευθείαν μόλις γίνει.

    Το ξέρετε ότι με την πολέντα μπορείτε να φτιάξετε εύκολα χειροποίητα λαζάνια; Δείτε πώς, στην παρακάτω πεντανόστιμη συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται