Η πιο εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, με απίθανη γεύση και μυρωδάτα φρέσκα υλικά. Στην Πάρο το καλοκαίρι αλλά και σε πολλά ακόμα νησιά, αυτή η πανεύκολη...

Η πιο εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, με απίθανη γεύση και μυρωδάτα φρέσκα υλικά. Στην Πάρο το καλοκαίρι αλλά και σε πολλά ακόμα νησιά, αυτή η πανεύκολη κολοκυθόπιτα έχει την τιμητική της. Την κολοκυθόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο, μπορείτε να την απολαύσετε από το πρωί ως το βράδυ!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
1866

Για την κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

  • 1.200 γρ. κολοκυθάκια (τρυφερά)
  • 5 αυγά (χτυπημένα)
  • 300 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 300 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 160 γρ. καλαμποκάλευρο ή 1 φακελάκι φρυγανιά
  • 2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Για το ταψί
  • Λίγο ελαιόλαδο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 280 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί

Την ραντίζουμε με ελαιόλαδο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

Για την κολοκυθόπιτα

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό ταψί 24×32 εκ. και το πασπαλίζουμε µε το μισό καλαμποκάλευρο.

Αφού πλύνουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.

Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε να ιδρώσουν για 15 λεπτά.

Τα στύβουμε µε τα χέρια και τα βάζουμε σε µπολ.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αυγά, τα τυριά, το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, τον άνηθο και το δυόσμο, 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε, αφού πρώτα δοκιμάσουμε το μίγμα.

Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί.

Το ραντίζουμε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε την εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160ºC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η κολοκυθόπιτα.

Αν έχετε κολοκυθοανθούς πλύντε τους και αφαιρέστε τους στήμονες.

Κόψτε τους σε κομμάτια και ρίξτε τους στην πίτα.

Σερβίρουμε την κολοκυθόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο, κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαβάστε στα μυστικά μου πως αποθηκεύουμε τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη για να απολαμβάνουμε όλο το χρόνο! Δείτε περισσότερες συνταγές με κολοκυθάκια εδώ.

 

Βίντεο

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου πίτα;

Συμβουλή του Ειδικού

Δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμάμε τις πιο γρήγορες και έξυπνες εκδοχές μιας συνταγής δεδομένου του χρόνου που μας περισσεύει μέσα στη μέρα. Η συγκεκριμένη κολοκυθόπιτα θα σας βγάλει από τον κόπο ανοίγματος φύλλου και σίγουρα ασπροπρόσωπους, αφού είναι πεντανόστιμη και πολύ θρεπτική. Τα κολοκυθάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α,C,Κ), φολλικό οξύ και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, τα οποία συμβάλουν στην καλή λειτουργία των ματιών.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται