Εκτέλεση
Για την εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, λαδώνουµε ελαφρά ένα µικρό ταψί 24χ30 εκ. και το πασπαλίζουµε µε τη µισή φρυγανιά.
Αφού πλύνουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούµε το κοτσάνι και τα τρίβουµε σε χοντρό τρίφτη.
Τα αφήνουµε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουµε λίγο και τα αφήνουµε να υδρώσουν για 15΄.
Τα στύβουµε µε τα χέρια και τα βάζουµε σε µπολ.
Προσθέτουµε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, 2 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.
Τρίβουµε µπόλικο πιπέρι και αλατίζουµε, αφού πρώτα δοκιµάσουµε το µείγµα.
Απλώνουµε το µείγµα σε ταψί 24χ30 εκ.
Το ραντίζουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουµε την εύκολο κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160 οC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η κολοκυθόπιτα.
Σερβίρεται κρύα η σε θερμοκρασία δωματίου
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμάμε τις πιο γρήγορες και έξυπνες εκδοχές μιας συνταγής δεδομένου του χρόνου που μας περισσεύει μέσα στη μέρα. Η συγκεκριμένη κολοκυθόπιτα θα σας βγάλει από τον κόπο ανοίγματος φύλλου και σίγουρα ασπροπρόσωπους, αφού είναι πεντανόστιμη και πολύ θρεπτική. Τα κολοκυθάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α,C,Κ), φολλικό οξύ και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, τα οποία συμβάλουν στην καλή λειτουργία των ματιών. «
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Διαβάστε στα μυστικά μου πως αποθηκεύουμε τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη για να απολαμβάνουμε όλο το χρόνο! Δείτε περισσότερες συνταγές με κολοκυθάκια εδώ.
Θέλετε και φανταστικές συνταγές για εύκολες πίτες με λαχανικά; Σας τις έχω όλες εδώ!