Υλικά
Εξοπλισμός
Σχάρα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Ακουμπάμε το χοιρινό με το δέρμα στον πάγκο και, με κοφτερό μαχαίρι, ανοίγουμε την εσωτερική πλευρά του κρέατος ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια και να μπορεί να τυλιχτεί εύκολα.
- Το γυρίζουμε ώστε να βλέπουμε το δέρμα και χαράζουμε την επιφάνεια σε σχήμα ρόμβων. Το αναποδογυρίζουμε ξανά, με την πλευρά του κρέατος προς τα πάνω, και το προετοιμάζουμε για γέμισμα.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και αλείφουμε καλά μέσα και έξω.
- Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με θυμάρι και δεντρολίβανο και τοποθετούμε επάνω τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου.
- Τυλίγουμε την πορκέτα σε σφιχτό ρολό και τη δένουμε με σπάγκο ανά 4 εκ. σε 5–6 σημεία, ώστε να κρατήσει το σχήμα της στο ψήσιμο.
- Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω από ένα ταψί και ακουμπάμε επάνω την πορκέτα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, βάζουμε το ταψί και αμέσως χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
- Ψήνουμε για 3 ώρες. Στη συνέχεια δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει και να γίνει τραγανή η πέτσα.
- Αφού ψηθεί, αφήνουμε την πορκέτα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένη ελαφρά με λαδόκολλα.
Tips
- Χρειαζόμαστε ολόκληρο κομμάτι πανσέτα με το δέρμα γύρω στα 2,5 με 3 κιλά.









