Πορκέτα

Αυθεντική ιταλική πορκέτα με τραγανή πέτσα και ζουμερό κρέας. Εύκολη, οικονομική συνταγή, ιδανική για γιορτές και ιδιαίτερα τραπέζια. Αρωματική, πεντανόστιμη και απόλυτα εντυπωσιακή.

Εύκολη
4:20

10 μερίδες

20 λεπτά

4 ώρες

πορκετα - πορκετα χοιρινη - πορκέτα

Υλικά

Εξοπλισμός

Σχάρα

Σχάρα

Ταψί

Ταψί

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Ακουμπάμε το χοιρινό με το δέρμα στον πάγκο και, με κοφτερό μαχαίρι, ανοίγουμε την εσωτερική πλευρά του κρέατος ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια και να μπορεί να τυλιχτεί εύκολα.
  2. Το γυρίζουμε ώστε να βλέπουμε το δέρμα και χαράζουμε την επιφάνεια σε σχήμα ρόμβων. Το αναποδογυρίζουμε ξανά, με την πλευρά του κρέατος προς τα πάνω, και το προετοιμάζουμε για γέμισμα.
  3. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και αλείφουμε καλά μέσα και έξω.
  4. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με θυμάρι και δεντρολίβανο και τοποθετούμε επάνω τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου.
  5. Τυλίγουμε την πορκέτα σε σφιχτό ρολό και τη δένουμε με σπάγκο ανά 4 εκ. σε 5–6 σημεία, ώστε να κρατήσει το σχήμα της στο ψήσιμο.
  6. Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω από ένα ταψί και ακουμπάμε επάνω την πορκέτα.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, βάζουμε το ταψί και αμέσως χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
  8. Ψήνουμε για 3 ώρες. Στη συνέχεια δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει και να γίνει τραγανή η πέτσα.
  9. Αφού ψηθεί, αφήνουμε την πορκέτα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένη ελαφρά με λαδόκολλα.

Tips

  • Χρειαζόμαστε ολόκληρο κομμάτι πανσέτα με το δέρμα γύρω στα 2,5 με 3 κιλά.
Απόρρητο