• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 2 χοντρά χωριάτικα φύλλα (ή 1 πακέτο έτοιμο φύλλο)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 καρότα (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 1/2 κιλό βλήτα βρασμένα
  • 2 αυγά
  • 200 γραμ. γραβιέρα Πάρου
  • 300 γραμ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 400 γραμ. νησιώτικη χλωρή μανούρα (παριανό τυρί
  • προτού γίνει αλμυρό και σκληρό) ή μαλακή ανάλατη φέτα
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή

    Τρυπάμε και λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

    Καλοκαιρινή πίτα με βλήτα

    Για την παριανή καλοκαιρινή πίτα με βλήτα,

    ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε για την πίτα με βλήτα.

    • Ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ λάδι από το συνολικό, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα.
    • Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα.
    • Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους.
    • Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα.
    • Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
    • Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
    • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα.
    • Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.
    • Σε ταψί 40 εκ. μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα χοντρό χωριάτικο φύλλο ή τρία έτοιμα φύλλα εμπορίου, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα.
    • Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι.
    • Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα εμπορίου λαδώστε τα ενδιάμεσα με λίγες σταγόνες λαδιού.
    • Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο (ή με τα υπόλοιπα τρία φύλλα εμπορίου) και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα.
    • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο.
    • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ºC, για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.

    Μυστικά για την παριανή πίτα με βλήτα

    Αν σας άρεσε αυτή η παριανή πίτα με βλήτα, φτιάξτε και την παρακάτω αγαπημένη συνταγή

    https://www.argiro.gr/recipe/pariani-glukia-kolokuthopita-i-luropita/

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×