Τα βλήτα στην Πάρο τα μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους. Όσα περισσέψουν γίνονται καλοκαιρινή πίτα με βλήτα ή μικρά τρίγωνα πιτάκια.

Τα βλήτα στην Πάρο τα μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους. Όσα περισσέψουν γίνονται καλοκαιρινή πίτα με βλήτα ή μικρά τρίγωνα πιτάκια.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
83

Για τη καλοκαιρινή πίτα με βλήτα

  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • ½ φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 τρυφερά κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 καρότα (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • ½ kg βλίτα βρασμένα, στραγγισμένα
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 200 γρ. γραβιέρα Πάρου
  • 300 γρ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 400 γρ. νησιώτικη χλωρή μανούρα
  • ⅓ ματσ. άνηθο
  • ⅓ μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε.

    Ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ λάδι από το συνολικό, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα.

    Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα.

    Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους.

    Αφού στεγνώσει το τηγάνι αποσύρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.

    Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα τυριά, τα χτυπημένα αυγά κι ανακατεύουμε.

    Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή. γι’ αυτό αν κρατάει υγρασία πασπαλίστε με λίγη φρυγανιά να μαζέψει τα υγρά.

    Σε ρηχό ταψί 36 εκ. στρώνουμε ακτινωτά τρία φύλλα ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων από το ταψί.

    Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι.

    Γυρνάμε τις άκρες πάνω στην γέμιση.

    Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα λαδώνοντας τα και στρώνοντας τα τσαλακωτά.

    Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και χαράζουμε σε κομμάτια.

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και με λίγες σταγόνες νερού. Χαϊδέψετε όλη την επιφάνεια με το χέρι ώστε να βραχούν καλά τα τα φύλλα.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180 °C, στην κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω και να γίνει τραγανή και λαχταριστή. Αφήστε να σταθεί 15’ και σερβίρετε την.

    Μυστικά

    Η γέμιση, προτού μπει ανάμεσα από τα φύλλα, πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά.

    Στην Πάρο αυτή η πίτα γίνεται με τα βλήτα που περίσσεψαν και με λαχανικά που όλοι έχουν στον μπαξέ τους. Γίνεται απλό χειροποίητο χωριάτικο φύλλο που όμως οι παριανές το ανοίγουν λίγο πιο χοντρό από το συνηθισμένο. Γι’ αυτό βάζουν 1 πάνω κι ένα κάτω. Μπορείτε να τη φτιάξετε όμως με ό,τι φύλλο θέλετε, άλλωστε σε αυτή τη συνταγή η γέμιση κάνει την διαφορά.

    Πολλές φορές, βάζουν ό,τι λαχανικά έχει το μποστάνι του σπιτιού. Ακόμα και κολοκυθοανθούς ή αμπελοφάσουλα με βλήτα και κολοκύθια. Παίξτε με ό,τι λαχανικό σας έχει μείνει, αλλά τα βλήτα είναι απαραίτητα.

    Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για τα χόρτα και τη σωστή τους συντήρηση.

    Αν σας άρεσε αυτή η παριανή πίτα με βλήτα, φτιάξτε και την παρακάτω αγαπημένη συνταγή.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται