Πάστα ταψιού φανταστική από το Γιάννο Βαλιάνο, για κάθε περίσταση.

Πάστα ταψιού φανταστική από το Γιάννο Βαλιάνο, για κάθε περίσταση.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
120
  • Για την πάστα
  • 320 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 70 γραµ. κακάο
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 100 γραµ. ηλιέλαιο
  • 200 γραµ. νερό
  • 200 γραµ. γάλα
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γραµ. γάλα για να βρέξουμε το παντεσπάνι
  • Για την κρέμα
  • 500 γραµ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα)
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • Για την επικάλυψη
  • 250 γραµ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γραµ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα 54% κακάο
  • 300 γραµ. κεράσια γλασέ και σαντιγί για γαρνίρισμα
  • Σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το παντεσπάνι

    Λαδώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 32×25 εκατ.

    Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.

    Ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

    Ρίχνουμε στο κέντρο του μπολ το ηλιέλαιο, το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το ξίδι και ρίχνουμε ένα ανακάτεμα.

    Απλώνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C βαθμούς στις αντιστάσεις για 20-22 λεπτά στην τελευταία σχάρα.

    Ελέγχουμε εάν είναι ψημένο μπήγοντας την λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμο το παντεσπάνι.

    Το αφήνουμε να κρυώσει για να φτιάξουμε ύστερα την πάστα ταψιού.

    Μόλις κρυώσει καλά κάνουμε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι και περιχύνουμε με το γάλα έτσι ώστε να πάει παντού. 

    Για την κρέμα

    Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και την βανίλια έως ότου κάνει κορυφές και γίνει μια ωραία λευκή παχιά σαντιγί.

    Ψιλοκόβουμε 150 από τα 300 γρ. κεράσια γλασέ.

    Τα προσθέτουμε στην σαντιγί και κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα.

    Απλώνουμε τη κρέμα πάνω από το κρύο παντεσπάνι.

    Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια και το βάζουμε στο  ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια.

    Για το γλάσο

    Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

    Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση και την περιχύνουμε πάνω από την σοκολάτα.

    Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά και να γυαλίσει και περιχύνουμε πάνω από την πάστα ταψιού.

    Στρώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια.

    Μόλις κρυώσει η πάστα ταψιού τη διακοσμούμε με σαντιγί, κεράσια γλασέ ή ότι άλλο επιθυμούμε.

    Το μυστικό του Γιάννου Βαλιάνου

    Αν δεν θέλετε να βρέξετε το παντεσπάνι με γάλα, τότε μπορείτε να το σιροπιάσετε φτιάχνοντας ένα αρωματικό σιρόπι της επιλογής σας.

    Αφού φτιάξετε το παντεσπάνι και κρυώσει εντελώς, μπορείτε να το τυλίξετε καλά με μεμβράνη και να το φυλάξετε στο ψυγείο για 3-4 μέρες ή στην κατάψυξη για 1,5 μήνα. Να θυμάστε ότι για να στήσετε την πάστα ψυγείου το παντεσπάνι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται