Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΤΕΛΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΤΕΛΙ
Εκτέλεση
- Πρέπει να καβουρδίσουμε πρώτα το σουσάμι μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Σε ένα τηγάνι μεγάλο, βάζουμε το σουσάμι και το αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να ακούγεται ο ήχος του ψησίματος.
- Αρχίζει να σκάει και να πετάγεται.
- Το ανακατεύουμε τακτικά γιατί ξαφνικά παίρνει χρώμα.
- Βάζουμε το μέλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
- Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του μελιού που βράζει.
- Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία του πρέπει να φτάσει τους 125°C.
- Αν δεν έχετε θερμόμετρο, τότε θα κάνετε το κλασικό τέχνασμα που κάνουν στις Κυκλάδες.
- Δηλαδή θα βάλετε σε ένα πιάτο νερό από τη βρύση και θα στάξετε μέσα λίγο βρασμένο μέλι.
- Θα μαζέψετε το μέλι σε μπάλα με τα δυο δάχτυλα και θα το χτυπήσετε πάνω στο πιάτο.
- Αν ακουστεί σαν ήχος καραμέλας τότε το μέλι έχει φτάσει στο σωστό σημείο βρασμού.
- Τότε, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι κι ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
- Ανακατεύουμε σταθερά για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.
- Όλο το μείγμα θα μαζευτεί σε μια μάζα σαν σφιχτή ζύμη γύρω από την ξύλινη κουτάλα.
- Θα σφίξει αρκετά όσο ανακατεύουμε και θα είναι αρκετά δύσκολο το ανακάτεμα του.
- Σε μία ελαφρά βρεγμένη ξύλινη επιφάνεια, αδειάζουμε το καυτό μείγμα.
- Με χοντρό ελαφρά βρεγμένο πλάστη χτυπάμε καλά να απλωθεί πάνω στο ξύλο.
- Πρέπει να δουλέψετε με γρήγορες κινήσεις γιατί όσο θα κρυώσει το παστέλι θα σφίξει και θα είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε.
- Αν θέλετε παστέλι τραγανό, τότε μαζί με το μέλι θα βάλετε και 1 φλ. ζάχαρη να βράσουν μαζί.
- Με τον χοντρό πλάστη δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο με πάχος 1 εκατ.
- Με κοφτερό μαχαίρι και χάρακα χαράζουμε σε κομμάτια μέχρι κάτω.
- Όταν κρυώσει τελείως, τυλίγουμε κάθε παστέλι με μεμβράνη.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Στο παστέλι μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα κλπ.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή περγαμόντου.
- Μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο ή κύμινο.
- Το παστέλι δεν χρειάζεται ψυγείο.
- Διατηρήστε το σε δροσερό σημείο μακριά από υγρασία και θερμότητα.
- Το σουσάμι το καβουρδίζουμε λίγο λίγο γιατί καίγεται απότομα και αν είναι πολύ η ποσότητα δεν το καταλαβαίνεις αμέσως.
- Πλύντε καλά το σουσάμι πριν το καβουρδίσετε και αφήστε το να στεγνώσει πάνω σε καθαρή πετσέτα.
- Το παστέλι πρέπει να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι ζεστό με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι.
- Όταν κρυώσει θα σφίξει και θα σας δυσκολέψει.
- Αφήστε να κρυώσει τελείως το κομμένο παστέλι και μετά αποθηκεύστε το.