Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΕΛΟΡΙΖΟ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΕΛΟΡΙΖΟ
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε τις πεταλίδες να φύγει η άμμος.
- Βράζουμε νερό και τις ζεματίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ξεκολλούν από τα κελύφη.
- Τις στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό τους.
- Κρατάμε την ψίχα και πετάμε τα όστρακα.
- Σουρώνουμε το νερό όπου όπου τις ζεματίσαμε περνώντας το από λεπτή σίτα.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί.
- Σβήνουμε με το ούζο ή με κρασί και ανακατεύουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ζωμό και ανακατεύουμε.
- Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την εστία.
- Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με λίγο λεμόνι.
Tips
- Το πατελόρυζο δεν χρειάζεται αλάτι, γιατί οι πεταλίδες είναι αλμυρές.
- Μπορείτε να παραλείψετε την ντομάτα.
Ευχαριστούμε την Ιωάννα Χαλκιά, Private Chef από την Άσο Κεφαλονιάς η οποία μοιράστηκε την παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη συνταγή μαζί μας.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ στο τεύχος Ιουλίου 2024.