• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
507
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γλυκό κρασί
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 6 γρ. μαγιά ξερή
  • Λίγο ελαιόλαδο για το μπολ
  • Προαιρετικά
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού για τη ζύμη
  • Λίγο σουσάμι για το ταψί
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες η καρύδια ψιλοκομμένα, ξύσμα από πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο.

    Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα υλικά θα επηρεάσουν μόνο το άρωμα γιατί η πολύ οφείλει την αέρινη ζύμη μόνο στο φούσκωμα της.

    Η ζυμη

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι τη μαστίχα τη μαγιά τη ζάχαρη και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε

    Σε μια κανάτα βάζουμε το κρασί το νερό και το λάδι και τα ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά  και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.

    Με το κουτάλι ανακατεύουμε να σχηματιστεί ζύμη.

    Οταν σχηματιστει λαδώνουμε τα χέρια και βγάζουμε στον πάγκο.

    Ζυμώνουμε για 5 λεπτά.

    Θα κολλάει ελαφρά στα χέρια μην βάλετε άλλο αλεύρι όμως.

    Πρέπει να είναι υγρή.

    Λαδώνουμε ένα μπολ με λίγες σταγόνες λάδι.

    Την βάζουμε μέσα  και σκεπάζουμε καλά.

    Αφήνουμε τη να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

    Πιάνουμε με λαδωμένα χέρια τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε στον πάγκο.

    Της δίνουμε σχήμα σφαιρικό και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.

    Λαδώνουμε ταψάκι 26 ή 28 εκατ.

    Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ή πασπαλίζουμε το ταψί με σουσάμι.

    Την ακουμπάμε στο ταψί και πιέζουμε να απλώσει.

    Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 50ºC να ανεβεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά.

    Ψησιμο-χρονος

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.

    Προαιρετικά αλείφουμε με λίγη ζάχαρη και νερό για να γυαλίσει στο ψήσιμο.

    Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ολόγυρα γύρω στα 30 λεπτά χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

    Την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 15 λεπτά.

    Την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Την τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί πολύ αφράτη και μαλακή.

    Στο σερβίρισμα αν θέλετε πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

    Mυστικό

    Άσε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σωστά.

    Ζέστανε τον φούρνο για 10 λεπτά στους 100ºC στις αντιστάσεις.

    Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα τη ζύμη χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, για να διπλασιαστεί ο όγκος της.

    Πως φτιάχνανε παλιά

    Τα παλιά χρόνια έφτιαχναν τις ανεβατές με προζύμι και όχι σαν κέικ.

    Μετά ήρθε η μαγιά, αλλά ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές γίνεται ανεβατή με ξινό προζύμι ή με μαγιά.

    Αυτή η φανουρόπιτα με αυτά τα υλικά μοιάζει πιο πολύ με άρτο.

    Σε πολλές περιοχές όπως στην Κάλυμνο τις κεντούν.

    Μάλιστα μπορείτε να δώσετε περισσότερα αρώματα με μαγιά αν φτιάξετε μια ημέρα πριν τη ζύμη.

    Την αφήνετε να ωριμάσει για μια ολόκληρη νύχτα στον πάγκο της κουζίνας καλά σκεπασμένη.

    Την επόμενη την ξεφουσκώνετε στον πάγκο και την βάζετε σε λαδωμένο ταψί την αφήνετε να φουσκώσει να γίνει διπλάσια.

    Στα νησιά του αιγαίου βάζουμε μέσα και λίγο γλυκάνισο κι αν μάλιστα βάλεις και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού τότε η γεύση είναι μαγική.

    Μην βάζετε πολύ μαγιά γιατί θα τρίβεται σε ψίχουλα.

    Για να γυαλίζει η ανεβατή μπορείτε να την αλείψετε με λίγο ζαχαρόνερο και λάδι ή με λίγο μελί αραιωμένο σε νερό.

    Έτσι θα κολλήσει στην επιφάνεια και το σουσάμι αν το προσθέσετε που δεν είναι και απαραίτητο.

    Θέλει ελάχιστη μαγιά αλλά αρκετό χρόνο και θαλπωρή σε ζεστό σημείο, για να ωριμάσει η ζύμη και να βγάλει όλα τα αρώματα της.

    Δοκιμάστε την για αλλαγή και θα με θυμηθείτε!

    Μάθε τι κρύβεται πίσω από την φανουρόπιτα που όλοι επικαλούμαστε όταν ψάχνουμε κάτι.

     

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται