Ψητή κολοκύθα στο φούρνο

Υλικά

  • 1½ κιλό κολοκύθα
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • Για την απλή εκδοχή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • Για τη γλυκιά εκδοχή
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Την ψητή κολοκύθα στο φούρνο μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη, σαν συνοδευτικό με το φαγητό σας, ή να την κάνετε γλυκιά με ζάχαρη και κανέλα. Μπορείτε επίσης να ψήσετε την κίτρινη κολοκύθα και αφού κρυώσει να τη συντηρήσετε στην κατάψυξη, σε σακουλάκια σε μερίδες για πολλούς μήνες.

Η ψητή κολοκύθα μπορεί να πολτοποιηθεί αφού ψηθεί και να έχετε πάντα στην κατάψυξή σας πουρέ κολοκύθας για κάθε χρήση (κολοκυθόσουπα, σάλτσα, πουρέ ή γλυκό με κολοκύθα).

Ψητή κολοκύθα σκέτη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C στον αέρα.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία λαμαρίνα.

Κόβουμε στα δυο την κίτρινη κολοκύθα.

Με ένα κουτάλι τραβάμε τις ίνες και τους σπόρους.

Κόβουμε κάθε κομμάτι σε φέτες όπως κόβουμε το πεπόνι.

Αλείφουμε τη σάρκα της κολοκύθας με το ελαιόλαδο.

Αλατίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε το θυμάρι.

Ακουμπάμε τις φέτες κολοκύθας πλαγιαστά ταψί. Έτσι η κολοκύθα θα ψηθεί χωρίς να μουλιάσει από τα υγρά της.

Ψήνουμε για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της.

Αφήνουμε να κρυώσει και με ένα κουτάλι παίρνουμε όλη τη σάρκα της.

Μετά αν θέλουμε την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ή τη λιώνουμε και είναι έτοιμη για κάθε χρήση.

Γλυκιά κολοκύθα ψητή με ζάχαρη και κανέλα

Αν θέλουμε να κάνουμε γλυκιά ψητή κολοκύθα, πριν την ψήσουμε, την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια αφήνοντας πάνω τη φλούδα της.

Την αλείφουμε  με ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει.

Τη σερβίρουμε κρύα στο πιάτο με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα και λίγο μέλι θυμαρίσιο.

Αγαπάτε να μαγειρεύετε την κίτρινη κολοκύθα; Δείτε εδώ περισσότερες νόστιμες συνταγές!

https://www.argiro.gr/recipe/psiti-kolokytha-sto-fourno/