Ψωμί χωρίς αλάτι

Φτιάξτε αφράτο και νόστιμο ψωμί χωρίς αλάτι στο σπίτι, με εύκολο ζύμωμα και τραγανή κόρα

Εύκολη
0:45

3 ψωμιά

20 λεπτά

25 λεπτά

ψωμι χωρισ αλατι

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα αλεύρια, τη μαγιά, τη βύνη και το νερό στον κάδο του μίξερ με γάντζο. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδης.
  2. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. Αν θέλουμε περισσότερες κυψέλες αέρα, κάθε 40 λεπτά τεντώνουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια. Πατάμε κάθε κομμάτι ελαφρά και το κάνουμε πλακέ (16×10 εκ.).
  5. Διπλώνουμε το μισό πάνω στη ζύμη, πατάμε τις ενώσεις, και μετά διπλώνουμε το υπόλοιπο κομμάτι πάνω. Οι ενώσεις μένουν από κάτω.
  6. Κυλάμε ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα δύο κομμάτια.
  7. Αφήνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπασμένη, για 25-30 λεπτά.
  8. Στρώνουμε πετσέτα στο ταψί και αλευρώνουμε ελαφρά. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα (~35 εκ.), με ενώσεις προς τα πάνω.
  9. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 30 λεπτά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220°C. Χαράζουμε 3-4 κάθετες διαγώνιες γραμμές σε κάθε ψωμί, βάθους ~1 εκ.
  11. Τοποθετούμε ένα μικρό ταψάκι στο κάτω μέρος του φούρνου και ρίχνουμε 4-5 παγάκια για ατμό.
  12. Ψήνουμε 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
  13. Αφήνουμε τα ψωμιά σε σχάρα ή πετσέτα για 20 λεπτά για να απορροφήσουν την υγρασία.

Tips

  • Το ψωμί είναι έτοιμο όταν, χτυπώντας την κάτω πλευρά του, ακούγεται κούφιος ήχος.
Απόρρητο