Ψωμί γεμιστό με ό,τι περίσσεψε από το γιορτινό σας τραπέζι. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε, είναι...

Ψωμί γεμιστό με ό,τι περίσσεψε από το γιορτινό σας τραπέζι. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε, είναι φανταστικό!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
4

Υλικά

  • Μερίδες 2 φρατζόλες

Για το γεμιστό ψωμί

  • 1 kg αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ½ kg σούπας αλάτι
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. χλιαρό γάλα
  • Λίγο νερό (περίπου)
  • Για τη γέμιση
  • Ότι περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (κοτόπουλο - γαλοπούλα - γέμιση κ.λ.π)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αυτό το γεμιστό ψωμί είναι μία έξυπνη λύση για να αξιοποιήσετε ότι έμεινε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δημιουργώντας ένα ψωμί που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα πεντανόστιμο σνακ.

    Για το γεμιστό ψωμί

    Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο.

    Ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο να βραχεί να γίνει άμμος.

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά.

    Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε.

    Ρίχνουμε μισό φλ. νερό και ζυμώνουμε να μαζευτεί σε μπάλα.

    Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 45’ έως 60’.

    Αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο, την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 2 μέρη.

    Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο χοντρό φύλλο.

    Απλώνουμε την γέμιση αφήνοντας 2 εκατοστά κενό γύρω γύρω.

    Ρολάρουμε το ψωμί σε ρολό, κλείνουμε τις άκρες γυρίζοντας τες προς τα κάτω.

    Φτιάχνουμε και την δεύτερη φραντζόλα, τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30’ να φουσκώσουν ξανά, αλείφουμε με διάλυμα αυγό και χαράζουμε την επιφάνεια.

    Ψήνουμε για 50’ περίπου να ροδίσουν στους 180°C.

    Κάτι μαγειρεύεται