Ρεβύθια στη γάστρα με γίγαντες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Τα δύο αυτά όσπρια συνδυάζονται μοναδικά και η γεύση αυτού του πιάτου είναι ανεπανάληπτη!...

Ρεβύθια στη γάστρα με γίγαντες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Τα δύο αυτά όσπρια συνδυάζονται μοναδικά και η γεύση αυτού του πιάτου είναι ανεπανάληπτη!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 4 ώρες
17

Για την ρεβυθοφασολάδα της υπομονής στο πήλινο

  • 500 γρ. ρεβύθια
  • 500 γρ. γίγαντες
  • 8 σκελ. σκόρδο (ολόκληρο)
  • 4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 4 ντομάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ρεβυθοφασολάδα

    Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα όσπρια (ρεβύθια και γίγαντες) με 1 γεμάτη κ.σ. σόδα μαγειρικής.

    Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των οσπρίων).

    Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα.

    Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα όσπρια.

    Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα.

    Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα.

    Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια.

    Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες για τα ρεβύθια στη γάστρα με γίγαντες.

    Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

    Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια.

    Βάζουμε το καπάκι.

    Φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3,5 με 4 ώρες.

    Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση του φαγητού.

    Η δόση που σας δίνω είναι μεγάλη, αλλά αφού θα ανάψουμε το φούρνο και θα ψήσουμε για πολλή ώρα, αξίζει να κάνουμε μεγάλη ποσότητα.

    Μυστικά

    Όταν διαλέγουμε όσπρια, να μην είναι σκασμένα, κιτρινισμένα, ξεφλουδισμένα.

    Το μούλιασμα με ελάχιστη σόδα φουσκώνει τα ρεβύθια σωστά.

    Σιγανό μαγείρεμα για τέλεια χυλωμένα όσπρια.

     

    Η πρότασή μου

    Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο.

    Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει.

    Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του.

    Τα όσπρια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιούν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους.

    Ίσως -κατά τη γνώμη μου- η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για όσπρια.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
    Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται