• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
245
  • 1 συκωταριά
  • 1 αντεριά
  • 5-6 πατάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο με το φύλλο τους
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τα παραδοσιακά γαρδουμπάκια στο φούρνο με πατάτες λαδορίγανη, πρώτα καθαρίζουμε τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της. 

    Αφαιρούμε την καρδιά (δεν τη χρησιμοποιούμε).

    Κρατάμε το συκώτι, τον πνεύμονα και τα γλυκάδια.

    Τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, μήκος 8-10 εκ. και πάχος όσο ένα δάχτυλο.

    Πλένουμε και γυρνάμε τα μέσα έξω την αντεριά.

    Ενώνουμε μία λωρίδα συκώτι, μία λωρίδα πνευμόνι και λίγα γλυκάδια.

    Τα πιάνουμε με το ένα χέρι σε δεματάκι και τα τυλίγουμε με το άλλο γύρω γύρω με εντεράκι, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Στερεώνουμε την άκρη από το εντεράκι για να μην ανοίξουν.

    Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.

    Τις βάζουμε σε βαθύ ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και τα σκόρδα με τα φύλλα τους.

    Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε.

    Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια επάνω στις πατάτες.

    Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρασί και τη ρίγανη.

    Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό.

    Συμπληρώνουμε λίγο νερό ίσα που να μισοσκεπάζονται οι πατάτες.

    Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα γαρδουμπάκια στο φούρνο στους 200 βαθμούς C σε αντιστάσεις για 1 ώρα και 15΄.

    Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται