Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ CEASAR'S ΣΩΣ
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ CEASAR'S ΣΩΣ
Video
Εκτέλεση
CEASAR'S ΣΩΣ
- Στραγγίζουμε τις αντζούγιες και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κρόκο, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τις πολτοποιημένες αντζούγιες.
- Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ξανά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε μορφή “κλωστής”, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι ή λίγο ξίδι, ανάλογα με τα γούστα μας.
- Αν θέλουμε πιο αραιή Caesar σως, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο χυμό λεμονιού, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
- Εναλλακτικά, στο μπλέντερ: Ρίχνουμε όλα τα υλικά (κρόκο, σκόρδο, λεμόνι, μουστάρδα, αντζούγιες) και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, μέχρι να πήξει η σως.
- Διατηρείται στο ψυγείο, σκεπασμένη, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
ΣΑΛΑΤΑ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC, στον αέρα. Θα ψήσουμε τα κρουτόν στη μεσαία σχάρα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε με πιρούνι το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
- Βουτάμε μέσα τις φέτες μπαγκέτας και από τις δύο πλευρές, ώστε να λαδωθούν καλά. Τις αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο ή στη γκριλιέρα, μέχρι να ψηθεί καλά. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε: το μισό κοτόπουλο, τα μισά κρουτόν, το μισό φρέσκο κρεμμύδι, όλο το μαρούλι, το μισό τυρί, τα φύλλα μαϊντανού και τη μισή σως Caesar. Ανακατεύουμε απαλά.
- Μοιράζουμε τη σαλάτα σε 4 βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά: κοτόπουλο, κρουτόν, φρέσκο κρεμμύδι και παρμεζάνα.
- Περιχύνουμε στο τέλος με την υπόλοιπη σως και σερβίρουμε.
ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
- Ραντίζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον λιπαρή ουσία.
- Ροδίζουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, περίπου 3-4 λεπτά η κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Πασπαλίζουμε με λίγα φρέσκα μυρωδικά, όπως ρίγανη και θυμάρι.
- Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Μεταφέρουμε το τηγάνι (μόνο αν έχει μεταλλική λαβή) απευθείας στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα, και ψήνουμε τα φιλέτα για 15 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά, ώστε να παραμείνει ζουμερό.
- Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Tips
- Στο dressing μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σκόρδο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη μαγιονέζα, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με την αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα.
- Αν έχετε τον χρόνο, φτιάξτε τη σως, 1 μέρα νωρίτερα ή έστω μερικές ώρες νωρίτερα κι αφήστε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ να βγάλουν το 100% των αρωμάτων και της γεύσης τους. Κάνει μεγάλη διαφορά.
- Η παρμεζάνα πρέπει να είναι ψιλοτριμμένη και φρεσκοτριμμένη.
- Λίγες φλούδες παρμεζάνας για το γαρνίρισμα είναι απαραίτητες.
- Για να παστεριώσεις αυγά που θα φαγωθούν ωμά, πρέπει να θερμάνεις τα αυγά στους 60 °C.
- Με τη μαγιονέζα πρέπει να θερμάνεις το λάδι και όταν το θερμόμετρο δείξει 120°C τότε το λάδι είναι έτοιμο. Ρίχνεις το καυτό λάδι στα υλικά της μαγιονέζας με ροή κλωστής. Έτσι πέφτοντας, πέφτει και η θερμοκρασία του αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσεται η θερμοκρασία του κρόκου στους 60°C. Ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο γι’ αυτήν τη διαδικασία.
- Πολύ βασικό, είναι τα λαχανικά να είναι πλυμένα και τελείως στεγνά για να κολλήσει η σως επάνω.
- Ο μαϊντανός πρέπει να είναι πολύ τρυφερός και να βάλετε στη σαλάτα τα φυλλαράκια ολόκληρα.
- Χρησιμοποιήσετε καρδιές μαρουλιού και τα πιο τραγανά εσωτερικά φύλλα. Μπορείτε όμως να κάνετε και μίξη τραγανές καρδιές μαρουλιού και iceberg χοντροκομμένο.









