• προετοιμασία 5 λεπτά
 • μαγείρεμα 5 λεπτά
41
 • 300 γραµ. σοκολάτα 60%
 • 150 γραµ. γάλα φρέσκο
 • 150 κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
 • 50 γραµ. βούτυρο
 • 30 ml ρούμι
 • λικέρ σοκολάτα ή κονιάκ

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

  * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

  Σάλτσα σοκολάτας

  Για τη σάλτσα σοκολάτας για κρέπες και pancakes, ψιλοκόβουμε την σοκολάτα και την βάζουμε σε ένα μπολ.

  Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα με χοντρή βάση πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να αχνίζει η κρέμα στην κατσαρόλα και να φουσκώνει την αποσύρουμε από την φωτιά. Περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε το μπολ με ένα πιάτο. Αφήνουμε για για 1′.

  Έπειτα με κυκλικές κινήσεις με μία σπάτουλα ανακατεύουμε την σάλτσα σοκολάτας να λιώσει καλά μέσα στο καυτό γάλα κρέμα. Όταν ομογενοποιηθεί πλήρως λιώσει τελείως η σοκολάτα μέσα στην κρέμα και γίνει λεία βελούδινη και γυαλιστερή ρίχνουμε και το βούτυρο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Τέλος προσθέτουμε το αλκοόλ κι ανακατεύουμε.

  Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί λίγο.

  Μπορούμε να κάνουμε την σάλτσα σοκολάτας όσο ρευστή ή πυκνή θέλουμε εμείς. Αν θέλουμε πιο αραιή και ρευστή σάλτσα σοκολάτας προσθέτουμε λίγη κρέμα ή γάλα επιπλέον κι ανακατεύουμε να αραιώσει. Αν θέλουμε πιο γλυκιά σάλτσα σοκολάτας προσθέτουμε λίγο μέλι.

  Περιχύνουμε με την σάλτσα σοκολάτας κέικ τούρτες παγωτά, κρέπες, βάφλες ή ότι άλλο θέλουμε.

  Η σάλτσα σοκολάτας όταν παγώσει πήζει αλλά μόλις την ζεστάνουμε ελαφρά ξαναγίνεται ρευστή.

  Όση περισσέψει την διατηρούμε στο ψυγείο για μερικές ημέρες. Όταν την χρειαστούμε απλά την ζεσταίνουμε για λίγο.

  Μυστικό

  Για να ομογενοποιηθεί σωστά η σάλτσα σοκολάτας και να γίνει λεία και βελούδινη, θα πρέπει η κρέμα με το γάλα να πέσουν καυτά πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα ώστε να λιώσει πλήρως και το πιο μικρό κομμάτι σοκολάτας.

  Σάλτσα σοκολάτας με ραβδομπλέντερ
  Αν θέλετε, μπορείτε να χτυπήσετε τα υλικά με ραβδομπλέντερ, έχοντάς το πάντα βυθισμένο μέσα στη σάλτσα ώστε να μην παίρνει αέρα το μείγμα.

  Η σάλτσα σοκολάτας για κρέπες και pancakes είναι ιδανική και για να περιχύνετε το αγαπημένο σας προφιτερόλ,  κέικ, κρέπες.
  Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα και την βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα με χοντρή βάση πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να αχνίζει η κρέμα στην κατσαρόλα και να φουσκώνει την αποσύρουμε από την φωτιά. Περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε το μπολ με ένα πιάτο. Αφήνουμε για για 1′. Έπειτα με κυκλικές κινήσεις με μία σπάτουλα ανακατεύουμε την σάλτσα σοκολάτας να λιώσει καλά μέσα στο καυτό γάλα κρέμα.

  Όταν ομογενοποιηθεί πλήρως λιώσει τελείως η σοκολάτα μέσα στην κρέμα και γίνει λεία βελούδινη και γυαλιστερή ρίχνουμε και το βούτυρο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Τέλος προσθέτουμε το αλκοόλ κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί λίγο. Μπορούμε να κάνουμε την σάλτσα σοκολάτας όσο ρευστή η πυκνή θέλουμε εμείς. Δηλαδή αν θέλουμε πιο αραιή και ρευστή  προσθέτουμε λίγη κρέμα ή γάλα επιπλέον κι ανακατεύουμε να αραιώσει. Αν θέλουμε πιο γλυκιά προσθέτουμε λίγο μέλι. Η σάλτσα σοκολάτας όταν παγώσει πήζει αλλά μόλις την ζεστάνουμε ελαφρά ξαναγίνεται ρευστή. Όση περισσέψει την διατηρούμε στο ψυγείο για μερικές ημέρες. Όταν την χρειαστούμε απλά την ζεσταίνουμε για λίγο.

  Κάτι μαγειρεύεται