Ο σανπιέρος είναι πλακέ στο σχήμα του και ψήνεται γρήγορα. Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα πιο χοντρό ψάρι, για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο θα τραβήξουμε...

Ο σανπιέρος είναι πλακέ στο σχήμα του και ψήνεται γρήγορα. Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα πιο χοντρό ψάρι, για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο θα τραβήξουμε το πτερύγιο στη ράχη. Αν ξεκολλάει, το ψάρι είναι έτοιμο.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το σανπιέρος

  • 1 σανπιέρος (χριστόψαρο γύρω στο 1,5 κιλό) ή φαγκρί ή άλλο ψάρι της αρεσκείας σας
  • 2 πράσα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 4-5 καρότα
  • 1 φινόκιο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το σανπιέρος

    Ζητάμε από τον ψαρά να καθαρίσει το ψάρι.

    Το αλατίζουμε γύρω γύρω και το διατηρούμε στο ψυγείο, σε σουρωτήρι, σκεπασμένο με νωπή πετσέτα έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.

    Είναι καλύτερα τα ψάρια και γενικά τα θαλασσινά να τα μαγειρεύουμε αυθημερόν, γιατί χάνουν τη φρεσκάδα τους και είναι ευπαθή.

    Καθαρίζουμε τα πράσα. Αφαιρούμε το πράσινο μέρος (θα το χρησιμοποιήσουμε σε ζωμούς ή σούπες σε άλλη συνταγή).

    Κόβουμε το τρυφερό τους μέρος σε κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε έξι χοντρές φέτες.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε χοντρές φέτες.

    Τέλος κόβουμε το φινόκιο σε μέτριες φέτες.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.

    Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε ταψί.

    Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε τη δάφνη και το θυμάρι.

    Τα ανακατεύουμε καλά και τα ψήνουμε για περίπου 35 με 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν σκούρο χρώμα.

    Αφού μισοψηθούν τα λαχανικά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.

    Τοποθετούμε το ψάρι στη μέση του ταψιού μπήγοντάς το προς τα κάτω ώστε να μαζευτούν τα λαχανικά γύρω γύρω και κάτω από το ψάρι.

    Περιχύνουμε με το κρασί και ραντίζουμε με τα δάχτυλα με λίγο νερό.

    Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και έπειτα σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο καλά γύρω γύρω το ταψάκι.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά.

    Δεν χρειάζεται συνοδευτικά, είναι τέλειο από μόνο του.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×