Σαρμαδάκια

Μεσαία
1:15

12

40 λεπτά

35 λεπτά

Σαρμαδάκια απο την Αργυρω

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το ρύζι μέσα σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με νερό να το καλύπτει.
  2. Το μουλιάζουμε όση περισσότερη ώρα γίνεται ώστε να φουσκώσει.  Αφήστε το να μουσκέψει από 20 λεπτά ως μια ώρα αν έχετε το χρόνο.
  3. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό μέχρι το ρύζι  να βγει καθαρό και διάφανο.
  4. Το αφήνουμε στο σουρωτήρι και στύβουμε επάνω του ένα ζουμερό λεμονί, έτσι θα μείνει σπυρωτό στο μαγείρεμα. Το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα.
  6. Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους και τα μυρωδικά.
  7. Κρατάμε στην άκρη τα κοτσάνια από ανθό, μαϊντανό και δυόσμου. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το 1/3 φλυτζάνι από το συνολικό λάδι.
  2. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να μην πάρουν καθόλου χρώμα.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
  4. Κατόπιν τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  5. Ρίχνουμε 1 φλυτζάνι νερό ζεστό και αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά να σωθούν τα υγρά του.
  6. Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση.
  7. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι κι αποσύρουμε  από τη φωτιά.
  8. Τρίβουμε τη φρέσκια ντομάτα  και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
  9. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε στο πλάι για λίγο να κρυώσει για να τυλίξουμε.

ΤΥΛΙΓΜΑ

  1. Βάζοντας το αμπελόφυλλο ανάποδα ώστε να βλέπουμε την πλευρά με τα νεύρα ακουμπάμε επάνω στο κέντρο του 1 κ.γ. γέμιση.
  2. Τυλίγονται πιο σωστά στην παλάμη μας αλλά θέλει λίγη εξάσκηση μέχρι να εξοικειωθείς.
  3. Διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου που εξέχουν και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
  4. Όμοια τα φτιάχνουμε όλα, τυλίγοντας τα σφιχτά.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

  1. Θα χρησιμοποιήσουμε μια φαρδιά κατσαρόλα ώστε να φτιάξουμε το πολύ 3 σειρές.
  2. Στρώνουμε στη βάση της μερικά αμπελόφυλλα.
  3. Προσθέτουμε τα κοτσάνια από τον ανθό μαϊντανό και δυόσμο.
  4. Τα τοποθετούμε στην βάση της κατσαρόλας, κοντά κοντά το ένα στο άλλο ακουμπώντας τα πάντα με την ένωση του αμπελόφυλλου προς τα κάτω.
  5. Στρώνουμε σειρές τα σαρμαδάκια την μια πάνω στην άλλη
  6. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
  7. Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο ώστε να μην χορεύουν στο μαγείρεμα και ανοίξουν.
  8. Βάζουμε ένα βάρος πάνω στο πιάτο.
  9. Περιχύνουμε με ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζονται.
  10. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
  11. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά ίσα που να σιγοβράζουν και βράζουμε για 25 λεπτά.
  12. Σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 με 15 λεπτά χωρίς να τα πειράξουμε.
  13. Τα βγάζουμε με προσοχή σε μία πιατέλα.
  14. Σερβίρουμε  με φέτες λεμονιού σε θερμοκρασία δωματίου η κρύα.

Tips

  • Διατηρούνται στο ψυγείο για 3 ημέρες καλά σκεπασμένα.
Απόρρητο