Σαβαγιάρ

Υλικά

Για τα σαβαγιάρ

  • 4 μέτρια αυγά (χωρισμένα)
  • 130 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τα σαβαγιάρ

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια μαζί με το αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσει το μίγμα να κάνει κορυφές.

Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα  μέχρι να έχουμε μια γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ την άχνη ζάχαρη με τους κρόκους σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σαν μια ωραία υπόλευκη, ανοιχτόχρωμη κρέμα.

Προσθέτουμε την υγρή βανίλια και μια μεγάλη κουταλιά από την χτυπημένη μαρέγκα.

Ανακατεύουμε με το μίξερ να ενσωματωθεί.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.

Ανακατεύουμε κυκλικά και κάνοντας κοφτές κινήσεις έτσι ώστε να ενσωματώθεί όλη η μαρέγκα.

Τέλος κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μίγμα και κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις ενσωματώνουμε πλήρως το αλεύρι.

Βάζουμε το μίγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και κόβουμε με την σακούλα ζαχαροπλαστικής μακρόστενα σαβαγιάρ.

Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη την επιφάνεια τους.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 120º C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου.

Μυστικό

Για να μην μυρίζουν αυγό τα σαβαγιάρ, ψήστε τα για πολύ ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.

Εάν αφήσετε 1 ώρα το ταψί στο πάγκο πριν το βάλετε στον φούρνο, τα σαβαγιάρ θα κάνουν μια πιο κρακελέ επιφάνεια και γίνονται ακόμη πιο τραγανά.

Ωστόσο εάν θέλετε να κάνετε τιραμισού πρέπει να τα αφήσετε στον φούρνο στους 50º C για 50 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσoυν εντελώς. 

Αν σας αρέσουν τα γλυκά με σαβαγιάρ, δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συγκλονιστική συνταγή με φράουλες.

https://www.argiro.gr/recipe/savagiar/