• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
252
  • 1 πακέτο (450 γραµ.) φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
  • 150 γραµ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 200 γραµ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • Για την επικάλυψη
  • κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Η κρέμα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά

    Χρησιμοποιούμε ρηχό ταψί

    Αναποδογυρίστε την για τραγανό αποτέλεσμα

    Σερραϊκή Μπουγάτσα

    Σερραϊκή μπουγάτσα

    Μια συνταγή απευθείας από τις Σέρρες για παραδοσιακή μπουγάτσα που θα λατρέψετε. Αυτή η Σερραϊκή μπουγάτσα είναι πεντανόστιμη με αφράτη κρέμα και τραγανιστά φύλλα που θα σας τρελάνει. Γιατί δεν ξέρουν μόνο στην Θεσσαλονίκη να φτιάχνουν καλή μπουγάτσα. Δοκιμάστε αυτό το φανταστικό τραγανό γλυκό με κρέμα και θα καταλάβετε!

    Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη Σερραϊκή μπουγάτσα με κρέμα, βάζοντας σε κατσαρόλα το γάλα µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί.

    • Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
    • Μόλις πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
    • Ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
    • Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
    • Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ.
    • Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα µε λίγο λιωμένο βούτυρο.
    • Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση.
    • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα.
    • Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα βουτυρώνοντάς τα καλά µε το πινέλο.
    • Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.
    • Ψήνουμε την μπουγάτσα στους 200°C για 25΄-30΄, να ροδίσει καλά το φύλλο.
    • Κόβουμε σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη.

    Extra tips

    -Χρησιμοποιήστε ρηχό, μεγάλο ταψί, γιατί πρέπει να βγει σε λεπτή στρώση η μπουγάτσα.
    -Εάν την αναποδογυρίσετε στη μέση του ψησίματος σε άλλο ταψί θα ξετρελαθείτε µε το τραγάνισμα των φύλλων.
    -Δοκιμάστε να φτιάξετε το μοναδικό χειροποίητο φύλλο για μπουγάτσα.

    Διαβάστε οπωσδήποτε και όλα τα μυστικά μου για να φτιάχνετε πάντα τέλειες μπουγάτσες με σίγουρη επιτυχία.

    Αν σας άρεσε η Σερραϊκή μπουγάτσα με κρέμα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω εύκολη συνταγή

    Κάτι μαγειρεύεται