Εκτελεση
Η σαλτσα
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4΄ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μελιτζάνα και το ψιλοκομμένο κολοκυθάκι.
- Σοτάρουμε για 2΄ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τον πελτέ.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες κι ανακατεύουμε.
- Την σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά να μελώσει και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, για 8΄ περίπου.
Τα αυγα
- Αφού πυκνώσει, κάνουμε λακκούβες με την κουτάλα και σπάμε μέσα 4-6 αυγά.
- Τα αυγά στην σάλτσα μοιάζουν με αυγά ποσέ.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το φαγητό.
- Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να σφιξει λιγο το ασπράδι, γιατί πρέπει να παραμείνουν μελατα.
- Αν θέλετε σφιχτα να παρατείνετε τον βρασμό για 2-3΄επιπλεον.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών και λίγο μαϊντανό.
Μικρα μυστικα
- Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένες ντομάτες εμπορίου γιατί κάνουν τέλεια σάλτσα. Αν βάλετε φρέσκια ντομάτα, προτιμήστε πομοντόρια μακρόστενα, που έχουν λεπτή φλούδα και πλούσια σάρκα.
- Το όνομα σημαίνει ανακατεμένα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για αυτο το φαγητο.
- Γίνεται και στο φούρνο και μάλιστα στο Μαρόκο τη φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος ταζίν “tajine” με πολλά λαχανικά.