• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
10
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κολοκύθι
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 5 ώριμες μεγάλες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1½ συσκευασία ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες)
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • λίγο κύμινο
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • 4 -6 αυγά
  • 2 πολύ μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια (τα φύλλα τους μόνο ψιλοκομμένα)
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή κόλιανδρο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

     Η σαλτσα
    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4΄ ανακατεύοντας.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μελιτζάνα και το ψιλοκομμένο κολοκυθάκι.
    • Σοτάρουμε για 2΄ ανακατεύοντας.
    • Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τον πελτέ.
    • Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες κι ανακατεύουμε.
    • Την σιγοβράζουμε  για λίγα λεπτά να μελώσει και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, για 8΄ περίπου.
    Τα αυγα
    • Αφού πυκνώσει, κάνουμε λακκούβες με την κουτάλα και σπάμε μέσα 4-6 αυγά.
    • Τα αυγά στην σάλτσα μοιάζουν με αυγά ποσέ.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το φαγητό.
    • Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να σφιξει λιγο το ασπράδι, γιατί  πρέπει να παραμείνουν μελατα.
    • Αν θέλετε σφιχτα να παρατείνετε τον βρασμό για 2-3΄επιπλεον.
    • Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών και λίγο μαϊντανό.

     

    Μικρα μυστικα

    • Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένες ντομάτες εμπορίου γιατί κάνουν τέλεια σάλτσα. Αν βάλετε φρέσκια ντομάτα, προτιμήστε πομοντόρια μακρόστενα, που έχουν λεπτή φλούδα και πλούσια σάρκα.
    • Το όνομα  σημαίνει ανακατεμένα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για αυτο το φαγητο.
    • Γίνεται και στο φούρνο και μάλιστα στο Μαρόκο τη φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος ταζίν “tajine” με πολλά λαχανικά.

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται