Για τα σκιουφιχτά μακαρόνια
Αφαιρούμε πρώτα το περίβλημα του λουκάνικου, χαράζοντάς το και βυθίζοντάς το σε ζεματιστό νερό.
Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα λουκάνικα σε μικρά καρέ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο ολόκληρο, τις πιπερίτσες και τα ψιλοκομμένα λουκάνικα για 2΄ να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε για 2΄στη φωτιά.
Βάζουμε σε μπολ το τυρί.
Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε.
Λίγο πριν τα σουρώσουμε, παίρνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το νερό που βράζουν και το ρίχνουμε στο τυρί.
Ξαναβάζουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το λιωμένο τυρί, τη σάλτσα και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να αραιώσει λίγο το τυρί και να γίνει σαν σάλτσα τυριού.
Αν θέλουμε πιο αραιή τη σάλτσα, κρατάμε επιπλέον και 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά για να την αραιώσουμε.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε αμέσως σε ένα πιάτο.
Περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αν θέλουμε προσθέτουμε τριμμένο κεφαλοτύρι.
Θέλετε περισσότερες παραδοσιακές Κρητικές συνταγές; Βρείτε τες όλες εδώ!