Νηστίσιμο σουβλάκι με φαλάφελ! Δοκιμάστε και εσείς αυτόν τον υγιεινό, πεντανόστιμο φαλάφελ από όσπρια και λαχανικά.

Νηστίσιμο σουβλάκι με φαλάφελ! Δοκιμάστε και εσείς αυτόν τον υγιεινό, πεντανόστιμο φαλάφελ από όσπρια και λαχανικά.

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
127
  • 1/2 πακέτο ρεβίθια (250 γραμ.)
  • 1/2 πακέτο κουκιά ξερά (250 γραμ.)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 2 κ.γλ. κύμινο
  • 2 κ.γλ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε περισσότερο μαϊντανό)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • κυπριακές πίτες
  • κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αγγούρι ψιλοκομμένο
  • φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
  • ταχίνι ή γιαούρτι
  • πάπρικα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 450 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Σουβλάκια με φαλάφελ νηστίσιμα

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μπολ τα όσπρια και τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό και μία πρέζα (όσο πιάνουν τα 3 δάχτυλα) μαγειρική σόδα. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 24 ώρες, μετά τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.

Δεν θέλουμε καθόλου υγρασία για τα σουβλάκια με φαλάφελ.

Τα αλέθουμε στη μηχανή του κιμά, αν έχουμε, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, πιπέρι, σόδα, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό), ή αλέθουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.

Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 30΄ στο ψυγείο, να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια ή μακρόστενα σουτζουκάκια με πάχος όχι μεγαλύτερο από 2 εκ. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω

Τρόποι σερβιρίσματος

1ος τρόπος σερβιρίσματος

Ζεσταίνουμε λίγο τις κυπριακές πίτες και τις ανοίγουμε στη μέση (θήκη σαν τσέπη). Βάζουμε μέσα στο σουβλάκι 2-3 φαλάφελ (ανάλογα με το μέγεθός τους) και ό,τι άλλο μας αρέσει από τα προτεινόμενα συνοδευτικά, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

2ος τρόπος σερβιρίσματος

Σερβίρουμε τα σουβλάκια με φαλάφελ νηστίσιμα ζεστά ή κρύα με ψιλοκομμένη αγγουροντομάτα σαλάτα και ταχίνι ή γιαούρτι.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες νηστίσιμες συνταγές; Βρείτε τες όλες εδώ!

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ιδανικό γεύμα για να εντάξετε τα όσπρια στο διαιτολόγιο του παιδιού σας …μέσα από το αγαπημένο του σουβλάκι. Τα ρεβίθια και τα κουκιά, μαζί με την πίτα μας προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την πρωτεΐνη από το γιαούρτι τότε έχουμε ένα γεύμα με υψηλή πρωτεϊνική αξία. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, ασβέστιο και πλήθος άλλων βιοενεργών συστατικών από τον μαϊντανό, κύμινο, σκόρδο πάπρικα, συνθέτουν την υψηλή θρεπτική αξία του πιάτου μας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται