Για το σουφλέ σοκολάτας
Θα χρησιμοποιήσουμε 6 ατομικά σκεύη για σουφλέ.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τα ραμεκέν με το λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.
Τινάζουμε να φύγει το περιττό κακάο.
Αφήνουμε τα φορμάκια στην άκρη.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Ψιλοκόβουμε και λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας με το σύρμα.
Προσθέτουμε και τη βανίλια.
Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν και χτυπάμε για 1 με 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ.
Οι κορυφές που σχηματίζονται πρέπει να είναι αέρινες και να κρατάνε το σχήμα τους.
Με απαλές κινήσεις ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στη σοκολάτα και σταυρωτά κόβουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
Δηλαδή με σταυρωτές κινήσεις αναδιπλώνουμε το μείγμα και ενσωματώνουμε τη μαρέγκα.
Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και απαλά διπλώνουμε το μείγμα από πάνω προς τα κάτω.
Στο τέλος, το μείγμα πρέπει να είναι ομοιόχρωμο σκούρο, χωρίς κομματάκια μαρέγκας να φαίνονται.
Πρέπει να είναι αέρινο και αφράτο.
Ισομοιράζουμε στα έτοιμα φορμάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 με 12 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ξεκολλήσουν τα πλαϊνά και η επιφάνεια να κάνει ελαφριά κρούστα.