Σουπιές με μάραθο

Μία εύκολη και πεντανόστιμη νησιώτικη συνταγή που αξίζει να φτιάξεις σαν κυρίως πιάτο ή και μεζέ.

Εύκολη
0:35

2 - 3

10 λεπτά

25 λεπτά

Υλικά

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Ο μεσογειακός μπακαλιάρος με ντομάτα και ελιές είναι ένα πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι. Κάθε μερίδα περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας καθώς επίσης και καλά λιπαρά, όπως τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ η ντομάτα περιέχει το αντιοξειδωτικόσυστατικό λυκοπένιο. Είναι ένα πιάτο με χαμηλές θερμίδες, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε ένα πρόγραμμα απώλεια βάρους. Συνοδέψτε το με σαλάτα για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες του γεύματος και τον κορεσμό.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και χόρτα.
  2. Κόβουμε το φινόκιο στα 4, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο σε μικρά καρέ.
  3. Μάραθο, σέσκουλα και φρέσκα κρεμμύδια αφού στραγγίσουν τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ

  1. Βάζουμε 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα.
  2. Στο καυτό ελαιόλαδο προσθέτουμε το φινόκιο και σοτάρουμε για 3-4’ να ροδίσουν τα κομμάτια ολόγυρα.
  3. Έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2’ -3’ να γυαλίσει.
  4. Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε καρέ.
  5. Ρίχνουμε τις σουπιές και σοτάρουμε 4-5’.
  6. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε τα υλικά.
  7. Τέλος προσθέτουμε τον χοντροκομμένο μάραθο, τα σέσκουλα σε χοντρά κομμάτια και τα χοντροκομμένα φρέσκα κρεμμύδια.
  8. Ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάσει τα υλικά.
  9. Περίπου 1/2 φλ νερό ζεστό.
  10. Προσθέτουμε πιπέρι κι ελάχιστο αλάτι.
  11. Βάζουμε καπάκι και μαγειρεύουμε τις σουπιές με μάραθο σε χαμηλή φωτιά για 15 – 20’ περίπου να μαλακώσουν.
  12. Στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τις σουπιές με μάραθο, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  13. Σβήνουμε το φαγητό κι αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 5-10’.
  14. Οι σουπιές με μάραθο σερβίρονται ζεστές σαν νηστίσιμο μεσημεριανό ή κρύες, σαν μεζές για τσίπουρο και σούμα.
Απόρρητο