Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές.
- Τις στραγγίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Κρατάμε το μελάνι τους στην άκρη.
- Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις σουπιές χωρίς λιπαρή ουσία και τις αφήνουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
- Όταν αλλάξουν χρώμα, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Τότε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πράσο και τα ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
- Σοτάρουμε τα υλικά για τις σουπιές με σπανάκι μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να πέσει όγκος τους.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με τα πράσινα φύλλα τους.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι τις σουπιές και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του.
- Στα τελευταία 5΄ του βρασμού, στύβουμε το λεμόνι και πασπαλίζουμε με τον άνηθο και τον μάραθο.
- Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με το λάδι του.
- Οι σουπιές με σπανάκι, σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι χόρτα θέλετε εκτός από σπανάκι, όπως λάπαθα, σέσκουλα, ραδίκια, ζοχούς κλπ. Αν βρείτε αρωματικά χόρτα όπως μυρώνια και καυκαλήθρες ταιριάζουν πολύ.
- Οι σουπιές δεν χρειάζονται βράσιμο χωριστά. Πρέπει να μπουν στην κατσαρόλα και να πιουν τα υγρά τους για να γίνει το φαγητό πεντανόστιμο.
- Τα χόρτα να είναι καλά στραγγισμένα γιατί τα πολλά υγρά απαιτούν παραπάνω βράσιμο για να εξατμιστούν με αποτέλεσμα τα χόρτα να γίνουν λιώμα.
- Το μελάνι μπορεί να προστεθεί στο μαγείρεμα και να δώσει τέλεια γεύση αλλά πιο σκούρο χρώμα.
- Λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα στο μαγείρεμα ή λίγος πελτές ντομάτα συνηθίζεται επίσης σε πολλές περιοχές.
- Αυτό που είναι απαραίτητο σε αυτό το φαγητό είναι το λεμόνι και ο άνηθος. Ο μάραθος δίνει τέλεια γεύση αν βρείτε.
- Μην παραβράζετε τις σουπιές γιατί σκληραίνουν πολύ.